warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Tökéletesítsd az angol kiejtésed: beszélj úgy, mint egy brit!

2019. 10. 24.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Több éve tanulsz angolul, mégis kiejtési problémáid vannak? Nincs ebben semmi szégyellnivaló. A magyarok számára ugyanis nem természetes, hogy a hangsúly a szó közepén van, illetve hogy beszéd közben nem minden betű kiejtésére kerül sor. A nyelvi nehézségek nem mindig a szorgalom hiányából fakadnak.

Amíg nem tudod megkülönböztetni az akcentus (egy nyelv speciális földrajzi és társadalmi helyzetéből fakadó szabályszerűségei) és a kiejtés (egy nyelv univerzális szabályai) közötti különbséget, vagy az amerikai és a brit angol eltérő elemeit, addig biztos, hogy küszködni fogsz az angol nyelv kiejtésével. Sajátítsd el a következő tippeket, technikákat, és beszélj úgy, mint egy igazi brit!

Az angol ABC-től az angol kiejtésig: 26 betű és 44 hang

A magyar nyelvtan már önmagában sem tekinthető egyszerűnek, viszont kiejtésének szabályszerűségeit mégis könnyebb megjegyezni, mint az angol nyelvét. A magyar nyelv fonémikus, ami annyit jelent, hogy egy betűt egy módon ejtünk ki, illetve egy hangot is egy betűvel vagy betűkombinációval írunk le. Az angolban ez éppen ellenkezőleg történik.

Az angol szavak helyes kiejtését számos dolog befolyásolja. A legalapvetőbb tudnivaló, amelyet minden kezdőnek – vagy akár újrakezdőnek érdemes megjegyezni –, hogy az angol ABC csupán 26 betűből, de mégis 44 hangból áll. Mit is jelent ez pontosan? Az angol szavak leírt és kimondott formái nem feltétlenül egyeznek meg egymással, tehát nem fonémikus nyelvről beszélünk. Gondolj csak az olyan leírt és kimondott alakokra, mint például a számunkra kiejthetetlennek tűnő ’th’ végződés.

Miért nehéz magyarként az angol kiejtés?

Az angol kiejtés nem kizárólag a 26 betű és a majdnem dupla annyi hangalak befogadása miatt nehézkes. Egy felsőfokú nyelvvizsga megszerzése még nem biztosít a tökéletes nyelvhasználatról. Lehet, hogy oda-vissza ismered az angol igeidők szabályait, és az sem okoz nehézséget, hogy az „esti báránynyilvántartás” alatt a számokat angolul kántáld, de ez még korántsem elég a tökéletes kiejtés technikájához.

Az idegen nyelvek tanulása során mindig a helyes kiejtés elsajátítása kerül perifériára. Még annak ellenére is, hogy a kiejtést úgy tartják számon, mint a nyelvtudásról alkotott első benyomás. Miért olyan nehéz magyarként angolul szépen beszélni, ha még el is vonatkoztatunk az anyanyelvünkből ránk maradt akcentustól?

  1. Magyarul minden betűt kiejtünk (kivéve szóvégi h, amit egyes szavaknál nem ejtünk, pl. méh), míg angolul nem.
  2. Számunkra egyértelmű, hogy a hangsúly az első szótagon van, míg az angolban ez bárhová eshet.
  3. Az angolok sokkal dallamosabban beszélnek. Ha mi magyarként hasonlóval próbálkozunk, könnyen nevetség tárgyává válhatunk.
  4. A magyar mássalhangzók és magánhangzók esetében ami rövid, az rövid, ami hosszú, az hosszú – nincs átmenet, nincs elharapott, „eldeformált” kiejtés.
  5. A magyar magánhangzók képzése során elöl/középen helyezkedik el a nyelvünk, az angolban sokkal hátrébb esik.
    Ettől függetlenül, igenis lehetséges a tökéletes angol kiejtés elsajátítása, és az sem baj, ha az akcentus megmarad. Sokkal fontosabb, hogy maga a kiejtés ne legyen helytelen! Az alapok tisztázása mellett rengeteg önszorgalomra is szükséged lesz. A cikk végigolvasása és tanulmányozása már egy jó kezdet. Mit érdemes tehát ahhoz tudnod, hogy anyanyelvi szinten beszélhess?

A tökéletes angol kiejtés kulcsa: fonetikai jelek és fonetikus átírás

Amikor az anyanyelved és egy idegen nyelv kiejtése között szeretnél hidat teremteni, érdemes megismerkedni a fonetikai jelekkel, és képzésük technikájával. Átírni annyit jelent, mint átkódolni, tehát a fonetikus átírás segít az idegen szavak megfelelő kiejtésében.

Mivel az angol nyelv írásképének és kiejtésének kapcsolata szabályszerűségekkel nem minden esetben írható le, ezért szinte minden szó kiejtését egyesével kell megtanulni. A komplex szótárakban minden szó fonetikusan leírt megfelelője is szerepel, így könnyebben el tudod dönteni, hogy például a ’bar’ és ’bad’ szó ’a’ betűinek mi a helyes kiejtési formája.

1. Az angol magánhangzók és fonetikai jelek

Az angol szavak kiejtésénél a magánhangzók okozzák a legnagyobb ördöngösséget. Nem mindegy ugyanis, hogy az általunk használt magyar magánhangzókat zártabban, nyíltabban, meghosszabbítva vagy lerövidítve kell kiejtenünk az angol hangok képzése során. A fonetikai jelek ismeretével könnyen megtanulhatod a különbséget, és leküzdheted azt a bizonyos magyar akcentust.

Tipp: Nézz a tükörbe, és hangosan ismételd a példákat! A mimikád látványosabbá teszi a képzés helyét, és ezzel segít a memorizálási folyamat során is!

angol tábla 1

2. Az angol mássalhangzók és fonetikai jelek

Az angol és magyar mássalhangzók kiejtése már sokkal egyszerűbb, ugyanis több ponton megegyeznek. A fonetikai jelek megtanulása így sem könnyű feladat, ezért ne terheld magad a hasonló alakokkal. Koncentrálj a rendhagyóbb angol hangok képzésére, amelyeknek

1. nincs magyar megfelelőjük,
2. jeleik eltérnek a magyar hangalakoktól.

Tipp: Egészítsd ki a táblázat példáit saját tapasztalatokkal, hogy még könnyebben rögzüljenek a mássalhangzókhoz tartozó fonetikai jelek!

angol tábla 2

Tippek a tökéletes angol kiejtéshez

Ahogyan az angol nyelvtanulásnak, úgy a hozzá tartozó kiejtésnek is vannak egyszerű, de nagyszerű technikái. Vannak, akik már a kezdeteknél tudatosan alkalmazzák ezeket a praktikákat, de sokan abba a hibába esnek, hogy banálisnak, és ebből kifolyólag hanyagolhatónak tekintik őket. A magyar akcentus legyőzése az egyik legnehezebb feladat, de nem is elsődleges. Sokkal fontosabb, hogy elkerüld a fülsértő helytelen hangalakok képzését. Íme 5 jó tanács az angol kiejtés fejlesztéséhez!

1. Kösd össze a kellemest a hasznossal!

Ha most azt tanácsoljuk, hogy kezdj el még több sorozatot és filmet nézni eredeti nyelven, valószínűleg nem fogsz megsértődni. Hogy miért van erre szükség?

Nemcsak kikapcsolódsz, de tanulsz is. Ugyanúgy, ahogyan eredeti nyelvterületen is azért fejlődsz hatékonyabban, mert beépülnek az ott hallottak – anélkül, hogy az írott formákat analizálnád –, úgy van ez a mozgóképes tartalmakkal is. Mi több, ha duplázol, akkor még angol feliratot is használsz, így az írás- és beszédkészség egyszerre fejlődik.

2. Utánozz, mint egy papagáj!

Nemcsak kikapcsolódsz, de tanulsz is. Ugyanúgy, ahogyan eredeti nyelvterületen is azért fejlődsz hatékonyabban, mert beépülnek az ott hallottak – anélkül, hogy az írott formákat analizálnád –, úgy van ez a mozgóképes tartalmakkal is. Mi több, ha duplázol, akkor még angol feliratot is használsz, így az írás- és beszédkészség egyszerre fejlődik.Utánozz, mint egy papagáj!

A filmnézésnek van egy hatalmas hátránya. Ha a történet közben hangosan utánzod a szavakat, akkor a saját szórakozásod mellett a körülötted lévő emberek hangulatát is megmérgezed. Ilyenkor tehát csak hallgatásra van lehetőség, pedig fontos, hogy te magad is utánozd a szavak kiejtését – hangosan, érthetően és minél angolosabban!

A leghatékonyabb, hogyha utánanézel a legjobbra értékelt nyelvtanuló appoknak, azonnal letöltesz egyet, elvonulsz a szobádba, csak te maradsz a tükörképeddel, és ismételsz, ismételsz és ismételsz! Utána nem árt még egy kis ismétlés.

3. Hunyd le a szemed!

A koncentrálásban rengeteget segít, ha bizonyos érzékszerveidet, és ezzel még több inger befogadását is képes vagy kizárni. Ilyenkor teljesen magadban maradsz, és képes vagy önmagadba zárni az adott perc legfontosabb tényezőjét: az új szót és annak elsajátítását.

Ha lehunyt szemekkel gyakorlod az angol szavak kiejtését, és kizárólag csak egy-egy szóra fókuszálsz, biztos lehetsz benne, hogy tudatosabban rögzíted a helyes kiejtési formákat.

4. Készíts példagyűjteményt!

A hatékony nyelvtanuláshoz megfelelő háttértudásra, a tökéletes nyelvhasználathoz pedig végtelen szorgalomra és kutatómunkára van szükséged. Attól, hogy kiejtésről beszélünk, nem szabad elfelejteni az írást sem. A cikkben megtalálható táblázatok a háttéranyag, és te magad vagy a szorgalom.

A meglévő példákat egészítsd ki saját, „mintaként szolgáló” szavakkal, amiket bármikor felidézhetsz. Amikor ezzel foglalkozol, újra és újra kiejted a szavakat, és megtalálod azokat a nüansznyi különbségeket, amelyektől könnyebben megérted például a nyíltabb vagy zártabb ’e’ hang közötti differenciát.

5. Tegyél hangsúlyt a hangsúlyra!

A „miért is nehéz magyarként angolul beszélni” listánkra is felkerült a hangsúlyozás témaköre – nem véletlenül. A magyar nyelvben minden esetben a szó elejét nyomatékosítjuk, míg az angolban a hangsúly bármelyik szótagra eshet.

Rossz hír, hogy nincs szabályszerűség, csak gyakorlás. Annál jobb hír azonban, hogy ez csupán megszokás kérdése. Ne ijedj meg, ha nem megy elsőre, egyszerűen nem vagyunk hozzászokva. Hallgass sok anyanyelvi szöveget, figyelj a hangsúlyra és gyakorolj sokat!

Az angol kiejtés legfontosabb szabálya

Az idegen nyelvek tökéletes elsajátítása nem csak nyelvtani szabályokból áll. Kommunikációs szempontból semmiképpen. A legfontosabb szabály mindig csak annyi, hogy beszélj, beszélj akkor is, ha tudod, hogy korántsem tökéletes még az angolod. Önmagunk legyőzése a legnehezebb feladat, rettegünk a kudarctól, és attól, hogy egy rossz szó miatt kinevetnek minket.

Az internet korában már ettől sem kell tartanod. Szerezz egy anyanyelvi barátot, akinek elmeséled a céljaid. Egy idő után azon kapod magad, hogy a leghétköznapibb témákban és a legegyszerűbb módon fejlődött a nyelvtudásod. Természetesen ilyenkor is figyelj oda, ne hagyd, hogy valami rosszul rögzüljön, mert akkor később dupla munka vár rád.


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right