warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Gondban vagy az angol igeidők gyakorlásával? Segítünk!

2019. 05. 15.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Az angol nyelv tanulása a globalizációnak köszönhetően ma már könnyebb, mint valaha, hiszen kis túlzással a csapból is a nyelv folyik. Töméntelen mennyiségben áll rendelkezésre (magyar vagy eredeti feliratos) angol nyelvű film, sorozat, zene, az interneten pedig bármikor szerezhetünk magunknak anyanyelvi beszélgetőpartnereket.

Ezek az indirekt lehetőségek kiváló alkalmat teremtenek a gyakorlásra, de azért így sem úszhatjuk meg a különböző nyelvtani egységek alapos, direkt elsajátítását. Ezek közül pedig az egyik legrettegettebb rész minden bizonnyal az igeidők népes tábora. De miért tűnik ilyen bonyolultnak ezeknek a megtanulása?

A magyar és az angol nyelv

Az emberi kommunikáció a történetmondás és a közlés igényéből táplálkozik, az információ veleje pedig az igékben rejlik, ők hordozzák a cselekmény magját.

A magyarban három igeidő van, az angolban pedig 12, de a két nyelvi rendszer nagyban különbözik. Egészen más logika mentén fejezik ki ugyanazokat a jelentésárnyalatokat: a magyarban szavakkal és igekötőkkel, az angolban pedig különböző igeidők használatával. Bár a puszta matek azt sugallná, hogy a mi anyanyelvünk áll egyszerűbben a dologhoz, valójában az angol tisztábban és jól megfoghatóan választja szét ezeket a jelentéstartományokat, így semmi okunk a hőbörgésre.

Szerencsére ahhoz, hogy megértessük magunkat, nem kell rögtön egy tucat igeidőt mesterfokon használnunk, bőven elég az alapokat begyakorolni. Három jelen idő (Present Simple, Present Continous és a népszerűtlen Present Perfect) mellé már csak egy egyszerű múlt és jövő idő szükséges (Past Simple, Future Simple), hogy egy kicsit fapadosan ugyan, de bármit kifejezhess. Persze, ha valaha szerencséd lenne az angol királynővel társalogni, azért villants meg egy-két Future Perfectet vagy Past Perfectet, hadd örüljön!

Az angol igeidők táblázata: átlátható és praktikus

Ahhoz, hogy az igeidők világosak és frissek maradjanak a fejedben, a legjobb, ha mindig kéznél tartod az alábbi táblázatot. Ha elbizonytalanodnál, csak rá kell pillantanod, és máris segítséget kapsz.

táblázat 1
táblázat 2
táblázat 3

Milyen sorrendben tanuld meg az igeidőket?

Bár ahogy a fenti táblázatból is láthatod, mindegyik igeidő azonos logika mentén áll össze, mégis érdemes felállítani egyfajta stratégiát, amely szerint a leghatékonyabban tanulhatod meg őket.

Alapozó szint

A már többször említett abszolút alapok: a Present Simple, a Present Continous, a Past Simple és a Future Simple a will használatával. Ezeknek a segítségével már képes leszel útbaigazítást kérni, rendelni egy étteremben, vagy akár elmesélni egy egyszerűbb, de kerek történetet. (Bár nem a legkönnyebb igeidő, gyakori előfordulása miatt ide sorolhatjuk a Present Perfectet is.)

Gyakorlott nyelvhasználó szint

Itt az ideje jobban elmélyedni a folyamatosság, az egyszerűség, az egyszerű befejezettség és a folyamatos befejezettség csodálatos világában! Jöhet a Past Continous, a Present Perfect Continous és a Past Perfect, amikkel felvértezve akár már a Trónok harca cselekményét is megpróbálhatod elmesélni.

Profi szint

A végére már csak az igazi finomságok maradtak: Past Perfect Continous, Future Perfect, Future Continous és Future Perfect Continous, vagyis olyan igeidők, amik egy C1-es nyelvvizsgán nagyon fontosak, de a való életben azért el lehet boldogulni nélkülük.

Angol igeidők gyakorlása: de hogyan?

Ami a sportolónak az edzés, az a nyelvtanulónak a gyakorlás. Mutatjuk, hogyan csináld jól!

Két igeidő összehasonlítása

Az igeidőket mindig párban értelmezzük. Ha megtanulsz egy újat, szakíts időt arra, hogy összevesd az eddigiekkel: miben több, miben más. A nyelvkönyvekben is azokat a feladatokat keresd, amik nem mechanikusan gyakoroltatnak, hanem önálló feladatmegoldásra és az igeidők közötti választásra késztetnek. Külön figyelj azokra, amiket könnyű összekeverni, mint például a Past Simple-t és a Present Perfectet!

Egyszerű fordítások helyett részletes helyzetleírások

Amikor fordítási helyzetbe kerülsz, törekedj arra, hogy minél részletesebben megértsd a szituációt, és ne konkrét szavakat, hanem kis túlzással a mondatban szereplők lelkivilágát is ültesd át magyarra.

Például a Today I have pet 10 unicorns mondatból süt, hogy bár ez már így is szerencsés nap, azért még benne van a lehetőség, hogy további unikornisokkal is találkozol a nap folyamán. Ezzel szemben a Today I pet 10 unicorns mondatban már érződik a lezártság, és annak a szomorúsága, hogy a nap további részét egy abszolút unikornismentes helyen kényszerülsz eltölteni, vagyis ez a cselekvés mára befejeződött.

Hangos beszéd

A nyelvet használat közben lehet megtanulni, ami a tesztfeladatok helyett sokkal inkább az élő beszéddel érhető el. Ha nincs kivel, csináld egyedül! Az igeidők kiválóan alkalmasak arra, hogy hangosan narráld az életed eseményeit vagy az aktuális gondolataidat, így gyakorolhatod a nyelvtant, miközben a kiejtésed is fejlődik. Mivel a hallás útján plusz egy csatornán keresztül jut el az agyadba az információ, így jobban rögzül, és legközelebb nagyobb eséllyel fog eszedbe jutni a helyes igeidő.

Szituációs gyakorlatok

Ha a hangos beszéden már túl vagy, akkor ugorj bele a szituációs játékok mókás világába! A legjobb, ha barátokkal találtok ki különböző vicces helyzeteket, de szükség esetén egyedül is nekiveselkedhetsz, hogy a megtanult nyelvtani részeket valódi kontextusba helyezd. Legyen szó rendőrségi kihallgatásról egy rejtélyes bűnesettel kapcsolatban, vagy saját tévéműsorról híradóval és talkshow-val, a lényeg, hogy beszéljetek sokat – a szórakozás garantált!

Gyakori hibák, avagy hogyan ne

Az egyik legnagyobb probléma, ha következetlenül ugrálunk az igeidők között, vagyis elkezdünk valamit a múltban, de a mondat végére a jelenben találjuk magunkat. Az is előfordulhat, hogy kimarad a lényeg: eltűnik a létige, vagy egyszerű jelennél az igevégi -s végződés, máskor pedig túlkombináljuk az egyenletet, és beiktatunk egy csomó helytelen elemet a to-tól az ing-ig.

De akkor is akadhatnak kihívások, ha már begyakoroltuk az igeidőket, hiszen haladóként előfordulhat, hogy „túlhasználjuk” az egyes igeidőket, és olyan helyekre is régmúltat erőltetünk, ahol a józan ész az egyszerű múlttal is vígan elboldogul.

Az igeidők elsajátítása nem sprint, hanem maraton

A legnagyobb veszély azonban abban rejlik, ha elhisszük, hogy az igeidőket elég egyszer alaposan megtanulni, és onnantól mindig a birtokunkban marad ez a tudás. Sajnos a valóság az, hogy gyakorlás nélkül nyelvtudásunk ezen része homályosodik el a leghamarabb. Ha nem akarod folyamatosan keverni az igeidőket, alkalmanként ülj neki, és ismételd át az összefoglaló táblázatot.

Ez a nyelvtani rész ugyan nem a legkönnyebb, de nem is lehetetlen megtanulni. A leghatékonyabb módszer az, ha először nyelvkönyvekből elsajátítod az adott igeidőt, majd megoldasz néhány oldalnyi feladatot. Ezután már élesben is tesztelheted magad: gyakorolj hangos beszéddel, szituációs játékokkal és valódi beszélgetésekkel.

Azért térj vissza rendszeres időközönként a nyelvtanhoz is! Írd fel egy füzetbe a megértett összefüggéseket a saját életedből vett példamondatokkal. Végül pedig légy türelmes magadhoz és az igeidőkhöz is! Ha elég időt szánsz a megértésre és a gyakorlásra, akkor biztosan menni fog!

Kategória:Angol nyelv

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right