warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Kreatív nyelvtanulás a jobb eredményekért

2019. 05. 16.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Manapság nyelvtudás nélkül nagyon nehéz érvényesülni, így az idegen nyelvek elsajátítása egyre nagyobb hangsúlyt kap a közoktatásban és otthon is. De mit tehetünk, ha nem áldott meg minket a sors csodás nyelvérzékkel? Válasszuk a kreatív nyelvtanulást!

Szerencsére a tanulás tanulható, és rengeteg izgalmas módszer közül válogathatunk. A tanulási folyamat mindig egyénre szabott, így nincsenek jó vagy rossz megoldások. A lényeg, hogy mindenki megtalálja azokat a technikákat, amikkel nemcsak hatékonyan, de szórakoztató módon sajátíthatja el bármelyik idegen nyelvet. Nézzünk is meg néhány ötletet, ami segíthet elérni a kívánt eredményeket!

A tanulás alfája és ómegája: a konkrét célok

A konkrét célok kitűzése az egyik legelső, mégis szinte a legfontosabb lépés, amit minden nyelvtanulónak meg kell tennie a tanulási folyamat elején. Erre nem csupán azért van szükséged, mert így könnyen követheted az elért eredményeket és a lehetséges továbbfejlődési pontokat, hanem mert így teheted személyessé a nyelvtanulásodat.

A konkrét célok keretet adnak a tanulásnak, és motivációt jelentenek, hiszen pontosan tudod, miért küzdesz. Sokkal könnyebb azért dolgozni, hogy előbbre lépj a munkaerőpiacon, vagy hogy végre megnézz (és megérts) egy idegen nyelvű filmet, mint önmagában azért gürizni, hogy kész legyen az adott feladat.

A nagyobb, távlati célok meghatározása mellett természetesen fontos az odáig vezető út megtervezése is. Gondold át alaposan, és írd össze magadnak, hogy

  • milyen szintre szeretnél eljutni,
  • mindezt mennyi idő alatt,
  • milyen rendszerességgel és milyen módokon fogsz majd nyelvet tanulni (magántanárral, kurzuson vagy önállóan),
  • pontosan mire fogod használni azt a tudást, amit megszereztél.

Miután kitűzted a célokat, és kellemesen elmerengtél azon, milyen jó is lesz már ott tartani, irányítsd vissza a fókuszt magára a folyamatra, és bontsd azokat lekövethető, egyértelmű lépésekre. A legtöbben ugyanis éppen ott buknak el, hogy a jövőn való ábrándozás miatt alábecsülik a befektetendő munka mennyiségét, és emiatt akár végleg elmehet a kedvük a tanulástól.

Kreatív nyelvtanulás a vizualitás segítségével

A nyelvtanulás – vagy bármilyen más tanulás – közben az agy nem csupán azt a tényanyagot rögzíti, amit próbálunk éppen beleverni, hanem egy rakás egyéb ingert is. Ezért van az, hogy egy vizsgán ugyan nem jut eszünkbe a kérdésre a helyes válasz, de azt persze pontosan meg tudnánk mondani, hogy a füzetben a lap melyik szélén szerepelt. Használd ki ezt a mechanizmust, fordítsd az előnyödre, és építsd be a vizuális tanulás trükkjeit!

Szókártyák és ábrák

Vegyél elő egy csomag post-itet, írd fel, amit meg szeretnél tanulni, és tapétázd ki vele a szobád vagy a lakásod! Rakj egyet a téged körülvevő használati tárgyakra azok nevével, vagy gyűjtsd össze azokat az igéket, amiket a konyhában, fürdőszobában vagy a nappaliban szokásos tevékenységekre lehet használni. Akár hosszabb kifejezéseket vagy teljes mondatokat is felírhatsz, amik így még inkább megragadnak majd a fejedben.

Ezeken a szókártyákon a betűk mellett kisebb rajzocskák, ábrák és illusztrációk is megférnek, amik a szavakkal összekapcsolódva könnyebben előhívhatóvá teszik a tanultakat. Ha úgy érzed, már biztosan tudod a kirakott post-itek tartalmát, ideje lecserélni őket – de mielőtt ezt megtennéd, fotózd le őket, és tárold el egy külön mappában vagy esetleg egy applikációban a telefonodon, hogy bármikor elővehesd őket.

Színkódolás

Tovább növelheted a sikereid, ha színkódolást is alkalmazol. Legyen más szín minden szófaj, a füzetedben pedig mindig különítsd el a különböző nyelvtani kategóriákat, szabályokat, példamondatokat és a szavakat is. Fontos azonban a következetesség, hogy az azonos dolgokat egy adott logika szerint, ugyanazokkal a módszerekkel és színekkel kódold, mert önmagában a tiritarkára pingált jegyzetekkel nem mész majd sokra.

Ha viszont kitartóan és rendszeresen csinálod, a színkódolás segíteni fog, hogy egy csomó kiegészítő információ is eszedbe jusson, amikor legközelebb elő kell hívnod az adott kifejezést vagy nyelvtani részt!

Gondolattérkép

A mindmap vagy másképp a gondolattérkép egy jól strukturált, logikusan felépített ábra, amiben nagy mennyiségű információ sűríthető össze, ráadásul ezek egymáshoz való viszonyát és kapcsolódási pontjait is megjelenítheted. A térkép „gerince” valójában az adott tananyag velejét képezi, és ebből ágaznak le a különböző altopikok, így akár egy teljes fejezetnyi anyag könnyedén összevonható egy féloldalas ábrába.

A gondolattérkép egy kreatív, de mégis racionális módszer, ami egyszerre tartalmazhat írásos és rajzos elemeket, így mindkét agyféltekét aktivizálja. Különösen hatékony ez a technika akkor, ha nagy anyagrészt kell rövid idő alatt megtanulnod, de például a diszlexiásoknak is kifejezetten javasolják ennek a módszernek a használatát.

Dolgozz a szavakkal!

A legtöbb embernek a nyelvtanulásban tagadhatatlanul az jelenti az egyik legnagyobb kihívást, amikor valamit szó szerint kell megjegyezni. A vizualizációs módszerek természetesen itt is segítenek, de szerencsére nem kell megállni ott, hogy az elsajátítandó részeket a lehető legfeltűnőbb módokon megjelenítjük. Dolgozhatunk magukkal a szavakkal, kifejezésekkel vagy a nehezen megjegyezhető rendhagyó igékkel is.

Ügyes trükk például, ha a megtanulandó dolgokra kitalálsz egy rövid, ritmusos versikét, amelynek természetesen nem kell rímelnie; elég, ha kellően érdekes vagy éppen kellően nagy badarság ahhoz, hogy később is eszedbe jusson. Dolgoztasd meg az asszociációs készséged, és keress vad, színes hasonlatokat a nehezen megjegyezhető szavakra – biztos lehetsz majd benne, hogy ezekre sokáig fogsz emlékezni.

Ha nem annyira jellemző rád az irodalmi véna, akkor betűszavak, mozaikszavak gyártásával érdemes próbálkoznod, hiszen néhány betű akár többoldalnyi száraz felsorolást is magába sűríthet. A fejezetek végén pedig mindenképp készíts egy saját szavaidból álló ütős, tömör összefoglalót egy kis post-itre, hiszen a címszavak memorizálásával könnyebben előjönnek majd a részletek is a felidézéskor.

Váljon az idegen nyelv a hétköznapjaid részévé!

A legjobbat akkor teheted magadnak, ha szabadidődben is minél többet foglalkozol a nyelvtanulással. Keress lehetőségeket, hogy amit szívesen csinálsz, azt az idegen nyelv használatával tedd! Nézz feliratos sorozatokat, hallgass külföldi zenét, és próbáld meg lefordítani a dalszövegeket, vagy ha főzni szeretsz, keress idegen nyelvű recepteket az adott ország nemzeti ételeivel. Így sokkal könnyebb lesz fenntartani a motivációd, amikor fáradtság vagy egyéb elfoglaltságok miatt a „klasszikus” tanulás nem megvalósítható.

Végül pedig ne becsüld le az üresjáratok szerepét. Képzeld el, hogy te vagy a főszereplője egy filmnek, és legyél a saját narrátorod! Amikor a nap elején készülődsz, öltözöl és fogat mosol, nevezd meg magad körül a reggeli rutin tárgyait, szokásait, és meséld el idegen nyelven, hogy mi mindent fogsz csinálni aznap.

Amikor iskolába vagy dolgozni mész, írd le magadban, hogy milyen tájakat, épületeket és embereket látsz, mit viselnek, vagy miről beszélgetnek. Akár izgalmas háttérsztorikat is kitalálhatsz nekik, a lényeg, hogy minél többet gyakorolj és „beszélj” magadban az idegen nyelven.

Akármilyen technikákat is választasz, a lényeg végső soron nemcsak az, hogy a nyelvvizsga-felkészítőn vagy magán a középfokún jól szerepelj, hanem hogy használható nyelvtudásra tegyél szert. Ahhoz viszont, hogy egy nyelvet alaposan megtanulj, sok időre van szükség, az ember pedig azzal szeret foglalkozni, ami szórakoztatja. Ha megtalálod azokat a kreatív nyelvtanulási módszereket, amelyekkel szórakozva tanulhatsz, gyorsan és hatékonyan érheted majd el a céljaidat!

Kategória:Nyelvtanulás

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right