warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Mindent a present perfect continuous igeidőről

2022. 03. 15.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Minden nyelv másképp fejezi ki az idő múlását: van, amelyik bőven „beéri” néhány igeidő használatával (mint a magyar), míg más nyelvben esetleg egyáltalán nincsenek is igeidők (pl. kínai). Bizonyos nyelvek azonban – az árnyalt kifejezésmódot szem előtt tartva – több igeidővel is rendelkeznek. Ilyen az angol is.

Annak ellenére, hogy sok igeideje van, korántsem olyan bonyolult a struktúrája, mint hinnéd. Ha megérted, mi a present simple vagy épp a present perfect continuous lényege, a használatuk sem fog fejtörést okozni. Hogy még könnyebb dolgod legyen, cikkünkben összegyűjtöttünk Neked mindent, amit a fontosabb angol jelen időkről tudni érdemes.

Az angol jelen idők sajátosságai

A magyar nyelvben a jelen idő használata sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint az angol megfelelőinek – így hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az angol igeidők logikája jóval bonyolultabb. Pedig mindegyik igeidőnek megvan a maga jellegzetessége, amiről megjegyezhető. Nézd csak:

Present simple

Az egyszerű jelenre akkor van szükségünk, ha valamilyen megszokást vagy általános igazságot fejezünk ki, esetleg útba igazítást kérünk valakitől. Emellett instrukciók adásánál, illetve egymás után történt események leírásánál is használhatjuk.

The sun goes down every day. – A Nap mindennap lemegy.

Sőt, egy adott program kezdetéről vagy végéről is informálódhatunk:
When does swimming class start? – Mikor kezdődik az úszásóra?

Present continuous

A folyamatos jelennel ezzel szemben egy, az ebben a pillanatban is zajló cselekvésre vagy állapotra utalhatunk:

Pl.: I am having breakfast. – Éppen reggelizem.

Present perfect

A present perfect egy kicsit különbözik az eddig tárgyalt igeidőktől. Éppen ezért hasznosabb azzal kezdeni, hogy kijelentjük, mi NEM a present perfect: NEM a konkrét időponthoz köthető cselekvések vagy történések ideje. Ezen a ponton meg kell említenünk a past simple-t: azt az igeidőt, amellyel a leggyakrabban szokták keverni a present perfectet.

I travelled to China last year.Tavaly elutaztam Kínába.
I have been to China.Már voltam Kínában.

Mit veszünk észre, ha jobban megnézzük ezt a két mondatot? Az időmeghatározás különbségét: amíg az első mondatnál lényeges, mikor történt (tavaly), addig a másodiknál a kérdés az, járt-e már az illető valaha Kínában.

Mindent a present perfect continuousról

A folyamatos befejezett jelen olyan a present perfectnek, mint a present simple-nek a present continuous: az igeidő alapszabályain nem változtatva folytonossággal egészíti ki. Azaz: olyan, még jelenleg is zajló eseményeket, cselekvéseket tudunk vele kifejezni, amelyeket már elkezdtünk a múltban, és várhatóan még a jövőben is folytatni fogunk. Ilyenkor lényeges számunkra mind az eredmény, mind pedig az, hogy az adott cselekvés hogyan történik:

Pl.: I have been waiting for the taxi for almost an hour! – Már majdnem egy órája várok a taximra!

A present perfect continuous képzése és használata

A present perfect continuous képzése:
személyes névmás + have / has been + ige „-ing” képzős alakja.

I have been watching series for hours. – Már órák óta sorozatokat nézek.

  1. A folyamatos befejezett jelent elsősorban tehát arra használjuk, hogy a múltban kezdődő, de még a jelenben is zajló eseményeket kifejezzük:

    I have been waiting for you for hours! – Órák óta várok rád!
  1. A második eset annyiban különbözik az elsőtől, hogy itt nem a cselekmény hossza a lényeges, hanem az, hogy folyamatban van:

    I have been working all day, and I still couldn’t finish it. – Egész nap dolgoztam, és még mindig nem fejeztem be.

Ilyen esetekben társulhatnak az all day, all month stb. időhatározók a lentebb tárgyalt két, tipikusan present perfect continuousnál használt időhatározóhoz.

Amire figyelj: a present perfect continuous és a present continuous magyar fordítása nagyon hasonló – emiatt könnyen összekeverhető.

I’m reading a magazine.
I have been reading a magazine.

Mindkét mondat ugyanazt jelenti: olvasom ezt a magazint. Az első mondatnál az a hangsúlyosabb, hogy éppen folyamatban van egy adott cselekvés, a másodiknál az, hogy még most is tart /egy ideje már elkezdődött, és még most sem ért véget.

Időhatározók a present perfect continuous esetén

Ennél az igeidőnél kevesebb időhatározóval kell számolnunk, mint a present perfectnél – ugyanis azt, hogy valami mennyi idő óta tart, két szó fejezi ki az angolban: a since és a for.

A „since” időhatározót akkor használjuk, ha egy konkrét időpontról beszélünk:

I haven’t been travelling abroad since the lockdown in 2020. – Nem utazom külföldre a 2020-as lezárások óta.

A „for” időhatározót pedig akkor, amikor nem egy konkrét időpontra, hanem egy közelítőleges időszakra utalunk:

They have been renovating that building for ages! – Ezer éve újítják már azt az épületet!

Kérdőszavai példákkal

Since when have you been living here? – Mióta laksz itt?
How long have you been having a shower? – Mióta tusolsz már?

Hogy könnyebben menjen: 5 tipp a present perfect continuous és az angol nyelv elsajátításához

Ha a legegyszerűbben akarnánk megfogalmazni, hogyan tanuld meg a present perfect continuoust, azt mondanánk: viszonyíts a present perfecthez! Ám mint tudjuk, ez korántsem ennyire egyszerű – nem is beszélve a többi igeidőről. Ha Te is azok közé tartozol, akik szívesen vennének néhány tippet, íme néhány, amivel megkönnyítheted az igeidők megjegyzését:

  1. Mivel kezdjek?
    Mint mindenben, az angoltanulásban is fontos a fokozatosság. Először célszerű az egyszerűbb, kevesebb szabállyal rendelkező igeidőket megtanulnod (pl. present simple, present continuous stb.), és csak utána lépj tovább az összetettebbek felé – mint amilyen a present perfect continuous. Ne feledd: jó alapok nélkül nincs biztos tudás!
  2. Két legyet egy csapásra
    Különös dolog, de ha jobban belegondolsz, tényleg így működünk: az emberi agy sokkal könnyebben tárol információkat, ha van mihez kötnie azokat. Ezért is van az, hogy az angolban a szavakat a legkönnyebben pl. ellentétpárokban (black–white, ugly–beautiful stb.), az igeidőket pedig kettesével érdemes tanulni. Az igeidőknél viszont nem az ellentétekre érdemes figyelned, hanem sokkal inkább azokra az igeidőkre, amiket könnyű összekeverni. Így a különbségek is sokkal jobban megragadnak. Ezért a present perfect continuous mellé a „sima” present continuous a legjobb párosítás.
  3. Gyakorolni, gyakorolni
    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: bármilyen tanulási módszert is választasz, a tudás mélyebb beépítéséhez elengedhetetlen a gyakorlás. A módszerek tárháza kifogyhatatlan: szókincsbővítéshez az angol könyvek és sorozatok, hallás utáni szövegértés fejlesztéséhez autentikus angol nyelvű tévé-/rádióadások (vagy eredeti angol nyelvű filmek) igazán hatékonyak; a nyelvtanodat pedig példamondatok fordításával erősítheted. A beszédedet értelemszerűen azzal fejleszted a leginkább, ha beszélsz: akár úgy, hogy magadnak mondasz fel témákat, akár úgy, hogy egy tanulótársaddal beszélgettek. Találd meg azt a metódust, ami a leginkább illik Hozzád!
  4. Miért könnyebb írásban?
    Ha neked is könnyebben mentek az írásbeli feladatok, biztos elgondolkodtál már azon, vajon miért: hogy van az, hogy hamarabb jut eszedbe a helyes megoldás egy teszten, mint élőben az a szó, amit keresel? Ez nem rajtad, sokkal inkább a feladatok jellegén múlik: míg a teszteknél több előre megadott opció közül választhatsz, szóban teljesen rád van bízva, mit és hogyan akarsz mondani, kifejezni. Természetesen ezt a problémát is orvosolhatod – a már fentebb említett sok-sok gyakorlással.
  5. A legfontosabb: ne legyél túl szigorú önmagadhoz!
    Bár elsőre hihetetlennek tűnhet, a mindennapokban éppen elég, ha minden igeidőből csak kettőt ismersz behatóan (a 2 jelen, a 2 múlt, a 2 jövő és a 2 present perfect igeidőt). Ha ezeket tudod használni, gyakorlatilag bármiről mesélhetsz – a többi igeidő már csak hab a tortán. (Kivéve, ha irodalmi vagy tudományos (szak)szövegeket kell előállítanod vagy olvasnod; különösen, ha az adott szöveg bővelkedik régies, már használaton kívüli kifejezésekben.)

Reméljük, hogy ezzel a kis útravalóval Te is megláttad a logikát a számodra esetleg nehezebb jelen időkben – és magában az angol nyelvtanulásban is. Hogy tudásod és szókincsed tovább bővíthesd, ajánljuk figyelmedbe a szotar.net angol szótárcsomagját. Készülj fel velünk a felvételidre, az angol állásinterjúdra vagy a következő külföldi utadra!

Kategória:Angol nyelv

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right