warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Így készülj fel az angol interjúkérdésekre!

2020. 11. 08.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A globalizáció eredményeként multinacionális környezetben tanulunk és dolgozunk, ehhez pedig elengedhetetlen a közös nyelv, amely mára világszerte az angol lett. Becslések szerint az egész világon összesen az emberek közel egynegyede – több mint 1,5 milliárd ember – beszél angolul anyanyelvként vagy idegen nyelvként. Mivel jelenleg ez a legelterjedtebb nyelv, az angol nyelv használata megkerülhetetlenné vált világszinten is. Napjainkban a mozifilmek és a tévésorozatok nagy része angol nyelven készül, egyes tudományterületeken pedig a cikkek 90%-a angol nyelven jelenik meg, és az üzleti életben is ez jelenleg a legfontosabb kommunikációs eszköz.

Így könnyen találhatod magad te is olyan helyzetben, hogy angol nyelvű interjún kell részt venned – akár azért, mert megpályáztál egy külföldi ösztöndíjat, cserediákprogramot vagy állást, akár azért, mert itthon egy multinál szeretnél elhelyezkedni, akár esetleg azért, mert a munkahelyeden előléptetés vár rád.

Az angol nyelvű interjú célja nemcsak az, hogy kiderüljön, mennyire tudsz angolul, hanem az is, hogy általa a rátermettségedet is felmérjék. Ne felejtsd el azonban, hogy az interjú nem az angol nyelvű állásinterjún veszi kezdetét, hiszen már azt megelőzően is – a jelentkezéskor, az esetleges telefonos interjún, az időpont-egyeztetéskor (vagy ha például valami közbejön, és le kell mondani az interjút, illetve módosítani kell az eredeti időpontot) – tesztelhetik az angoltudásodat és a készségeidet. A személyes interjút követően pedig az ajánlat elfogadása vagy épp az elutasítás is az angol nyelv használatát követelheti meg.

Cikkünkben összeszedtük az angol nyelvű állásinterjút megelőző lépéseket, valamint a leggyakrabban előforduló angol interjúkérdéseket is, így segítve neked abban, hogy bármilyen helyzetben felkészülten és magabiztosan igazodj el az angol nyelvű interjúk világában.

Az angol nyelvű állásinterjú előtti lépések

Az állásinterjú nem csupán a személyes találkozásból és beszélgetésből áll – addig valahogy el is kell jutni. Az első lépés az önéletrajzzal és a legtöbb esetben a motivációs levéllel kiegészített jelentkezés benyújtása. Ha ezeket pozitívan bírálják el, akkor a későbbiekben sor kerülhet az angol nyelvű állásinterjúra is.

Mi előzi meg az angol nyelvű állásinterjút?

Az angol nyelvű állásinterjú előtti lépések nem sokban különböznek a magyar nyelvűektől, azt leszámítva, hogy minden angol nyelvi környezetben zajlik. Ugyanúgy meg kell írnod a jelentkezésedet, az önéletrajzod és gyakran az is, csak mindezt angolul kell tedd! Most bizonyára arra gondolsz, hogy ez még magyarul sem könnyű feladat, de ne aggódj, igyekszünk megkönnyíteni a dolgod néhány hasznos tippel!

Nem kell feltétlenül külföldi állásra pályáznod ahhoz, hogy angol önéletrajzot kérjenek tőled. Napjainkban gyakran előfordul ugyanis, hogy Magyarországon működő külföldi cégek vagy külföldi kapcsolatokkal rendelkező magyar vállalkozások hirdetnek meg olyan pozíciókat, ahol elengedhetetlen az angol nyelv használata, így már a jelentkezés során is megkövetelhetik az angol nyelvű önéletrajz benyújtását. A legegyszerűbb megoldás, ha lefordítod a magyar életrajzodat angolra. Ehhez szedd össze az addigi szakmai tapasztalataidat, a tanulmányaid adatait, valamint a nyelvtudásodat és a számítógépes ismereteidet! Arra is ügyelj, hogy ahol egyaránt kérnek magyar és angol nyelvű önéletrajzot, ott a két dokumentum tartalmilag és formailag is legyen azonos!

A motivációs levél az utóbbi években teljesen összeforrt az önéletrajzzal, szinte kötelezően benyújtandó elemmé vált a jelentkezés során. Az angol nyelvű motivációs levél célja elsősorban az, hogy felmérje, valóban tudsz-e angolul. Nem érdemes viszont próbálkozni a webről letöltött, bár helyes angolsággal megírt sablonlevelek beadásával! Tájékozódj előzetesen a cégről és a pozícióról is, és mindenképpen személyre szabottan írd meg a leveled! Kövesd a hivatalos levelek szokásos felépítését! Fogd fel úgy a motivációs levelet, mint jó eszközt arra, hogy bemutatkozhass és kitűnj a tömegből!

Személyesen vagy online?

A digitalizáció korában már teljesen megszokott, hogy az interjú nem személyesen, hanem online zajlik. A felkészülés során ügyelj arra, hogy nyugodt környezetet teremts magad körül az interjúhoz! Annak ellenére, hogy az otthonodban leszel, öltözz az alkalomnak megfelelően! A képernyőn a nagy mintás és csíkos ruhadarabok zavaróan tudnak hatni, ezért azokat kerüld! A ruhád és a háttér is legyen inkább egyszínű! Ne engedd, hogy a technika ördöge megvicceljen, ezért az interjú előtt ellenőrizd le a kamera, a fülhallgató és a mikrofon működését is!

A leggyakoribb angol interjúkérdések és -témák

Amennyiben az első akadályokat sikeresen vetted, és a jelentkezésed pozitív elbírálást kapott, a folyamatban a következő lépés rendszerint az angol nyelvű állásinterjú. Állásinterjún az ember általában akkor is izgul, ha az az anyanyelvén zajlik, angol nyelvű állásinterjún pedig valószínűleg még ennél is jobban stresszelünk. Magabiztosságot nyújthat az a tudat, hogy az angol nyelvű interjúra, csakúgy mint a magyar nyelvűre, szisztematikusan fel lehet készülni. Ahhoz, hogy az angol nyelvű interjúzás ne okozzon meglepetést, itt összegyűjtöttük számodra a leggyakrabban előforduló témákat, kérdéseket.

Így zajlik az idegen nyelvű interjú

Az angol nyelvű állásinterjú leginkább abban különbözik a magyar nyelven zajló interjútól, hogy nem magyarul, hanem angolul beszélsz te is, és az interjúztató is. Ez persze pont elég ahhoz, hogy a szokásosnál is jobban izgulj, hiszen nemcsak a szakmai rátermettségedről és a stresszkezelő képességedről, hanem a nyelvtudásodról is meg kell győznöd a másik felet, hiszen angolul kell kifejezned magad – ráadásul helyesen, választékosan és idegenek előtt… Ne lepődj meg viszont azon, ha az interjúztatók először magyarul köszöntenek, és csak utána váltanak át angol kommunikációra: magyar cégek esetén ez bevett szokás.

Az első percek rendszerint a bemutatkozással telnek. Rendkívül fontos az első benyomás, amely szakemberek szerint mindössze 10–30 másodperc alatt alakul ki, ezért személyes interjúnál például nagyon ügyelj a kézfogásodra és arra, hogyan lépsz be az irodába!

Az interjú elején az interjúztató – általában a cég HR-ese vagy a leendő közvetlen felettesed – bemutatja a szervezetet és a pozíciót. Ezt követően kerül sor a tapasztalataid, eredményeid és céljaid megbeszélésére. Végül pedig te is kérdezhetsz. A kérdezés lehetőségével mindenképp érdemes élned: okvetlen tegyél fel néhány kérdést, hogy kifejezd érdeklődésedet az állás és a cég iránt!

Az időtényező meghatározó szerepet kap az állásinterjúk kapcsán is. Egyrészt soha ne késs, inkább mindig legalább 5–10 perccel hamarabb légy a helyszínen! Másrészt vedd figyelembe, hogy az interjú időtartama általában fél és másfél óra között szokott lenni. Ennyi időd van tehát arra, hogy meggyőzd az interjúztatókat, hogy te vagy a legalkalmasabb a pozícióra. Ezért mindig gondold végig előzetesen, mivel egészítenéd majd ki az önéletrajzod szóban! Ne csak egy-két szóval válaszolj a feltett kérdésekre, de ne is fecsegj feleslegesen!

A leggyakoribb angol interjúkérdések

Az állásinterjú során az egyik cél az, hogy a lehető legpozitívabb képet igyekezz kialakítani magadról, ezért mindig készülj fel rá előre! Jó hír, hogy az interjúkérdések gyakran ismétlődnek, ezért ha kellő időt és energiát fordítasz a felkészülésre, magabiztosan szerepelhetsz majd az állásinterjún is.

Az alábbiakban négy témakör szerint szedtük össze, várhatóan milyen kérdésekre számíthatsz.

1. Személyes jellegű kérdések

 • Tell me about yourself. – Meséljen magáról!
 • What are your strengths? – Mik az Ön erősségei?
 • What is your greatest weakness? – Mi az Ön legnagyobb gyengesége?

Az interjú első része az ismerkedésről szól, azonban ez nem jelenti azt, hogy túl sok és túl személyes információt kellene megosztanod magadról. Hangsúlyozd inkább a szakmai szempontból lényeges személyes tulajdonságaidat és képességeidet!

Néhány válaszlehetőség:

 • I feel that I am a very creative, ambitious person. – Úgy érzem, hogy igazán kreatív és ambiciózus személy vagyok.
 • I can juggle multiple tasks. For instance, when… – Egyszerre több feladattal is elbírok. Például amikor…
 • One of my strengths is my work ethic. When I commit to a deadline, I do everything that is necessary to deliver on time. – Az egyik erősségem a munkamorálom. Ha elkötelezem magam egy adott határidő mellett, minden szükséges dolgot megteszek, hogy időben teljesítsem a feladatot.

2. Kérdések a tanulmányaidról

 • Tell me about your education. – Meséljen a tanulmányairól!
 • Where did you study? – Hol tanult?
 • What languages do you speak? – Milyen nyelveken beszél?
 • Where did you study English? – Hol tanult angolul?

Néhány válaszlehetőség:

 • I graduated from the University of Szeged in 2015. – A Szegedi Tudományegyetemen diplomáztam 2015-ben.
 • I speak Hungarian and English. – Magyarul és angolul beszélek.
 • I started learning English in primary school and I have had some private teachers, too. – Az általános iskolában kezdtem angolul tanulni, és volt néhány magántanárom is.

3. Szakmai kérdések

 • Describe your previous work experience. – Meséljen a korábbi munkatapasztalatairól!
 • What is your greatest professional achievement? – Mi a legnagyobb szakmai eredménye?
 • Why are you interested in this position? – Miért érdekli ez az állás?
 • Why are you looking for a new opportunity now? – Miért épp most keres új munkalehetőséget?
 • What do you know about the company? – Mit tud a cégről?
 • Why are you the best candidate for this job? – Miért Ön a legjobb jelölt erre a pozícióra?
 • Tell me about a challenge or conflict you have faced at work, and how you dealt with it. – Meséljen egy munkával kapcsolatos kihívásról vagy konfliktusról, valamint arról, hogyan kezelte azt!

Néhány válaszlehetőség:

 • I have worked for a Hungarian company as a financial assistant for five years but the company has recently closed down. – Egy magyar vállalkozásnál dolgoztam öt évig pénzügyi asszisztensként, de a cég nemrég megszűnt.
 • I have always admired your company’s products. In addition, the job description focuses on communication skills, which is one of my greatest strengths. – Mindig is nagyra értékeltem a cégük termékeit. Ezenkívül a munkaköri leírás hangsúlyozza a jó kommunikációs készséget, amely az egyik erősségem.
 • I almost feel like the job description was written with me in mind. – Szinte úgy érzem, mintha a munkaköri leírást eleve rám szabták volna.

4. Az interjú lezárása

 • Where do you see yourself in five years? – Hol látja magát öt év múlva?
 • If chosen for the position, when would you be ready to start? – Ha Önt választjuk, mikor tudna kezdeni?
 • Do you have any questions? – Van kérdése?

Ez utóbbi kérdést biztosan felteszik neked is az interjú végén, ezért mindenképp készülj 2–3 releváns kérdéssel! Például:

 • What qualities would be important for doing this job well? – Milyen tulajdonságok lennének fontosak a jó munkavégzéshez ebben a pozícióban?
 • What does a typical day on the job look like? – Hogy néz ki egy tipikus munkanap?
 • What is your favourite part about working here? – Ön leginkább miért szeret itt dolgozni?

Hogyan készülj fel az angol interjúkérdésekre?

Bármilyen állásinterjúról elmondható: a legfontosabb, hogy felkészülten, és ha lehet, kipihenten interjúzz! Ez a te személyes reklámod helye, hiszen az állásinterjún tulajdonképpen magadat kell eladnod. Készülj fel a leggyakoribb kérdésekből! Olvasd át az angol nyelvű önéletrajzodat is! Nagyon kellemetlen lehet, ha belekérdeznek, és nem tudsz valamire válaszolni. Gyakorolj sokat, hiszen az angol nyelv miatti esetleges félelmeidet csak így tudod leküzdeni! Kérd meg egy angolul jól beszélő ismerősödet, hogy segítsen a felkészülésben! Próbáljátok el élesben a kérdéseket és a válaszokat, hogy ezek ne érjenek váratlanul téged a valódi interjún sem!

Akkor se ess pánikba, ha esetleg nem értesz mindent az interjún! Improvizálhatsz is, és természetesen nyugodtan vissza is kérdezhetsz. Koncentrálj a kérdés azon részére, amit teljes bizonyossággal megértettél, és válaszolj arra! Ha lényeges információ maradna ki, úgyis rákérdeznek majd még egyszer, talán majd másképpen fogalmazva, hogy mindenképp megértsd. Ne gondold, hogy igaz az, hogy ha valaki gyorsan beszéli a nyelvet, akkor helyesen is beszéli azt, ezért nem érdemes sem kapkodnod, sem hadarnod!

Az interjú előtt mindenképp olvass utána a cégnek és a pozíciónak is, mert a HR-esek gyakran rá szoktak kérdezni arra, mit hallottál már róluk! Légy naprakész az aktuális munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban, valamint légy járatos a hazai és a nemzetközi gazdasági tendenciák és az éppen zajló folyamatok, események terén is. Így nem ér majd váratlanul, ha ezekre vonatkozó kérdéseket kapsz.

Ügyelj a megjelenésedre is! Öltözz (legalább fél)elegánsan, megtisztelve ezzel a másik felet!

Összefoglalás

Az angol nyelv mára a munka világában is megkerülhetetlenné vált: angol nyelvtudás nélkül ma már szinte egyetlen állásra sem lehet pályázni, és bizonyos szakmák – mint például az informatika – esetében pedig sokszor kimondottan ez lett a munkavégzés nyelve. Éppen ezért egyre gyakrabban találkozhatsz angol nyelvű állásinterjúkkal is követelményként. Ez azonban ne szegje a kedved! Sőt, inkább motiváljon arra, hogy még jobban tanulj meg angolul! Ne félj megszólalni! Az angol nyelvű állásinterjún is hasonló kérdésekkel találkozhatsz, mint a magyar nyelvűn. Gyakorolj sokat, és készülj fel alaposan! Így biztos, hogy magabiztosan tudsz majd megszólalni akkor is, ha angol interjúkérdésekkel találkozol az állásra való jelentkezés során.

Akár te vagy a befutó, akár más, feltétlenül vond le a következtetéseket az interjúkörök lezajlása után! Légy magadhoz őszinte, és fordítsd a javadra a tapasztaltakat a saját fejlődésed érdekében!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right