warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Ezeket kell tudnod a present perfectről

2021. 11. 14.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Amikor belekezdesz az angoltanulásba, az az első gondolatod, hogy a magyar és az angol igeidők rendszerében nincs semmi közös – azonban ez nem igaz! Ugyan nem feltétlenül használjuk őket, de a magyar igeidőknek is jóval több aspektusuk van, mint azt elsőre gondolnánk. Ki hinné, hogy még a bonyolultnak tűnő present perfectre is van párhuzam a nyelvünkben?

Cikkünkben röviden összefoglaltuk, amit az angol jelen igeidőkről, főleg a befejezett jelenről tudni érdemes. Tippekket és trükköket is ajánlunk, hogy minél könnyebben tanuld meg a helyes használatot!

Az angol jelen idők sajátosságai

Present Simple

Az egyszerű jelent akkor használjuk, amikor valamilyen általános igazságot vagy szokást szeretnénk kifejezni, esetleg útbaigazítást kérünk valakitől. Ezenkívül a jóval ritkább „there goes/here comes” szerkezeteknél, illetve instrukciók adásánál, valamint egymás után történt események leírásánál is a present simple a megfelelő igeidő.

Pl.: I wake up at 8 o’clock every day. – Minden reggel 8 órakor ébredek.
The sun rises every day. – A Nap mindennap felkel.

There goes my trolley-bus! – Ott megy a trolim!

Emellett egy adott program kezdetére vagy végére is rákérdezhetünk vele:
When does the principal’s speech finish? – Meddig tart az igazgató beszéde?

Present Continuous

A folyamatos jelen általában egy éppen zajló, ebben a pillanatban történő cselekvésre vagy állapotra utal.

Pl.: I am having a shower. – Éppen tusolok.

Present Perfect Continuous

A folyamatos befejezett jelennel olyan, még jelenleg is zajló eseményeket, cselekvéseket tudunk kifejezni, ahol lényeges számunkra mind az eredmény, mind a folyamat. Azaz: ha már valamit csinálunk egy kis ideje (elkezdtük a múltban), és várhatóan még a jövőben is folytatni fogjuk.

Pl.: I have been waiting for you for two hours! – Már két órája várok rád!

És ami a következő bekezdésben bővebben kifejtésre kerül: a present perfect, azaz a befejezett jelen.

I have been to Japan for a few months. – Japánban voltam néhány hónapig.

Present perfect: minden, amit tudni érdemes róla

Az igeidő általános jellemzői

Talán azzal érdemes kezdeni, hogy leírjuk, mi NEM igaz a present perfectre: NEM olyan igeidő, amelynél a cselekvések, történések egy konkrét időponthoz köthetők. Ezzel meg is érkezünk a past simple-höz: az igeidőhöz, amellyel a leggyakrabban szokták keverni a present perfectet. A különbség példákon keresztül:

I saw the pyramids in Egypt last summer.Múlt nyáron láttam a piramisokat Egyiptomban.
I have seen the pyramids in Egypt.Már láttam a piramisokat Egyiptomban.

Mi a két mondat közötti legszembetűnőbb különbség? Az időmeghatározás: amíg az első mondatnál lényeges, mikor történt (múlt nyáron), addig a másodiknál a kérdés valószínűleg csak az, hogy az illető látta-e már valaha a piramisokat.

A present perfect képzése és használata

Személyes névmás + have/has + ige 3. alakja.

She has been to Japan. – Ő már volt Japánban.

  1. A present perfectet alapvetően akkor használjuk, ha nem tudjuk a történés időpontját, vagy az egyáltalán nem is lényeges – csak az, hogy egyáltalán megtörtént-e.

    Ez a formula elbeszéléseknél vagy híradásoknál is megjelenik: egészen addig, ameddig nincs konkrét időhatározó a mondatban, az angolban az egymás után következő eseményekre befejezett jelen időt használnak:

    There has been an accident near the town; two cars have been crashed. All of the cars’ passengers have been injured. The ambulance arrived 20 minutes ago.
  1. A második esetben olyan, már bekövetkezett és véget is ért múltbeli cselekvést jelölhetünk vele, amelynek a hatása a jelenben is érezhető. Itt sem az a lényeg, hogy mikor történt az adott dolog, hanem az, hogy megtörtént – és ennek milyen következményei vannak:

    I have bought some new decorations. Now my room is much nicer! – Vettem néhány új dekorációt. A szobám így sokkal szebb!

    Hogyan ismerheted fel ezt az esetet a legkönnyebben? Úgy, hogy akár present simple-ben is leírhatnád az adott mondatot!
    I have just entered my house. = I’m home. – Hazaértem.
  1. A harmadik esetben azt akarjuk kifejezni, hogy valamilyen történés eddig egyszer/néhányszor már megtörtént, és később újra előfordulhat (hiszen az életünk még tart).

    I have travelled abroad three times. – Mostanáig háromszor utaztam külföldre.
  1. A negyedik eset az, amikor egy felsőfokú mellékneves szerkezetet úgy használunk, hogy belefűzzük a mondatba a valaha (ever) határozót is:

    This is the best lasagna I have ever had. – Ez a legfinomabb lasagna, amit valaha ettem!

Az időhatározók kérdése

Ezen a ponton felmerül az időhatározók kérdése is: a legtöbb, amely használható a present perfectben, egy múlt időben elkezdődött, mostanáig tartó időszakra vonatkozik.

ever(valaha), soha (never), already (már), just (éppen most), yet (már: ha kérdő mondatban, még: ha tagadó mondatban használjuk), recently (mostanában/a közelmúltban), so far (idáig) stb.

Pl.: Have you been on a longer time-off this year? – Voltál már ebben az évben hosszabb szabadságon?

Így különböztetheted meg a present continuoustól a present perfectet

Ha nem tudod eldönteni, hogyan mondd vagy írd le helyesen az adott angol mondatot, csak gondolj arra: már lezárult az adott állapot vagy cselekvés, vagy még mindig tart (már egy ideje)? Ha ez megvan, máris tudni fogod, kell-e hozzá igekötőt használnod – ha kell, akkor az az igeidő bizony present perfect lesz!

I have watched The Avengers. – Megnéztem a Bosszúállókat. (present perfect)

I have been watching The Avengers. Would you like to join? – Épp nézem a Bosszúállókat, nem csatlakozol? (present perfect continuous)

A könnyebb tanulásért – 5 tipp a present perfect és az angol igeidők elsajátításához

Számos olyan információ hangzott el, amelyet megjegyezni nem kis feladat. Ám korántsem olyan nehéz, mint gondolnád: íme néhány hasznos tanács, ami segítségedre lesz a tanulásban!

  1. Merj megszólalni!
    Te is az a típus vagy, akinek az írásbeli feladatok valahogy mindig jobban mennek? Ha igen, akkor biztosan Neked is feltűnt már, mennyivel könnyebben jutnak eszedbe ilyenkor a jó megoldások, mint amikor beszélned kell. Ez amiatt is lehet, mert a teszteknél előre megadott lehetőségek közül választhatsz, míg szóban saját kútfőből merítve kell megválaszolnod a kérdéseket. Gyakorold minél többet az élőbeszédet, hidd el, egy idő után rutinná fog válni!
  2. Figyelj a sorrendre!
    Kezdd a tanulást az egyszerűbb igeidőkkel (pl. present simple, present continuous stb.), és csak utána ess neki az összetettebbeknek, mint például a present perfect! A biztos alap nagyon fontos!
  3. Tanulj párban!
    Itt most kivételesen nem arra gondolunk, hogy egy tanulótársaddal együtt gyakorold a párbeszédet. Az igeidők sokkal könnyebben megjegyezhetők, ha egyszerre kettőt memorizálsz – így a különbségek is rögzülnek. Remek példa erre, ha a past simple-lel együtt tanulod a present perfectet, hiszen ezzel az igeidővel a legkönnyebb összekeverni a befejezett jelent.
  4. Gyakorolj!
    A szabályokat bemagolni könnyű, ám ahhoz, hogy igazán mélyen beépüljenek, elengedhetetlen a gyakorlás. Példamondatok fordításával, angol nyelvű híradások olvasásával/meghallgatásával a szókincsed és a nyelvérzéked egyaránt sokat fejlődhet. Az is sokat segíthet, ha egy társaddal együtt gyakoroljátok a beszédet. A lényeg, hogy találd meg a számodra leghatékonyabb módszert!
  5. A kevesebb sokszor több!
    A mindennapok során bőven elég, ha mindegyik igeidőből kettőt tudsz használni (2 jelen, 2 múlt, 2 jövő és a 2 present perfect), hiszen így már gyakorlatilag bármiről tudsz beszélni. Vésd az eszedbe: nem kell feltétlenül mindig minden igeidőt használnod – nyugodj meg, az angolok sem teszik!

Reméljük, hogy összeállításunknak köszönhetően már nem találod olyan rémisztőnek a present perfectet. Ha úgy érzed, szintet lépnél a nyelvtanulásban, böngéssz a szotar.net angol szótárcsomagjának változatos kínálatában!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right