warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Megmutatjuk, miért izgalmas és hatékony az online nyelvtanulás!

2021. 08. 12.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A nyelvtanulás mindenkit értékesebbé tesz: kiválóan edzi az elmét, és a világon mindenütt közelebb hozza az embereket egymáshoz. Megannyi nyelvtanfolyam, nyelvtanulócsoport és nyelvtanulásra kifejlesztett program áll rendelkezésre az idegen nyelvek elsajátításához. Cikkünkben bemutatjuk az online nyelvtanulás előnyeit, az ehhez rendelkezésre álló eszközöket, a legújabb típusú online nyelvvizsgákat, és arra is kitérünk, kinek nem való az online nyelvtanulás.

Szinte bele sem gondolunk már abba, hogy az online tér – a mindennapi interakcióink, beszélgetéseink helye, az üzleti világ nélkülözhetetlen eszköze, a szórakozás fellegvára – napjainkban mennyivel könnyebbé teszi életünket. Az online térben a különböző kultúrák szinte észrevétlenül botlanak egymásba, ezáltal egyre többet és egyre gyorsabban tudhatunk meg egymásról és a világunkról. A pandémia alatt rengeteg tevékenység a virtuális világban zajlott. Itt tartottuk a kapcsolatot egymással, online órákon sportoltunk, virtuális színházi előadásokat néztünk, online tanórákra jártunk. A kényszerhelyzet miatt több figyelmet kapott az online tér, fejlődött a technológia, és mi is több új, az online tevékenységekhez – így az online nyelvtanuláshoz is – nélkülözhetetlenné vált képességet fejlesztettünk ki magunkban.

A hagyományos, face-to-face nyelvtanulás előnyei

Ami az élő nyelvtanulásról sokunknak először eszébe jut, az az iskolai nyelvtanulás. Kinek-kinek más tapasztalata van erről, de a hagyományos, „a tanár előad a katedrán, a diákok pedig hallgatnak” típusú óráknál kevesebb az interakció, így akár simán meg is úszhatod a személyes részvételt a kommunikációs feladatokban.

A csoportok létszáma a nyelviskolákban sokkal alacsonyabb, így minden tanuló több figyelmet kaphat. Vannak olyan nyelviskolák is, ahol 100%-ban a szóbeli kommunikációra helyezik a hangsúlyt, és az óra elejétől a végéig szóbeli feladatok vannak. Itt nem lehet megúszni, hogy beszélj.

Ha jó a csoport, akkor buli lesz a tanulás. A jó nyelviskolákban gondoskodnak róla, hogy jól érezd magad, és egymás támogatásával minden akadály könnyebben győzhető le.

Egy dolog viszont alapvető fontosságú: tényleg el kell határoznod magad, és ki kell tartanod a céljaid mellett, mert mint mindenhez, amit sikerre akarsz vinni, ehhez is kitartás és áldozathozatal kell. Ha tehát nem akarsz rendszeresen csoportos nyelvórákra járni, akkor inkább bele se kezdj!

Ha 100%-os figyelemre és személyre szabott tantervre vágysz, akkor egyszemélyes nyelvórákat is vehetsz magántanárnál. Ezeknek az óráknak az az előnye, hogy megkeresheted azt a tanárt, akivel teljesen egy hullámhosszon vagy, aki a te speciális igényeiddel foglalkozik, így gyorsan tudsz fejlődni, könnyebben meg tudsz szabadulni a berögzült típushibáidtól, és a kiejtésed is gyorsabban javulhat.

Ha lehetőséged adódik az iskoládban szervezett cserediákprogramon részt venni, akkor nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget! Itt összekötheted a kellemes szórakozást a hasznos tanulással. Sőt, még új, az adott nyelvterületen élő barátokat is szerezhetsz, akikkel akár a kötelező programokon kívül is találkozhatsz majd.

Az élő nyelvtanulásnak vannak olyan előnyei, amelyeket egy online nyelvtanfolyam nem képes biztosítani: a folyamatos személyes interakció, egymás támogatása, és az a további motiváció, amelyet az élő közösség tud megadni számodra. Ha mindezeket a tényezőket te is nagyon fontosnak találod, számodra nem igazán ajánlott az online nyelvtanulás.

Az online nyelvtanulás 5 + 1 előnye

Rugalmasság

Az online nyelvtanulás egyik legnagyobb előnye a rugalmasság. Míg a csoportos nyelvtanulás során a tanfolyamoknak fix időpontjai vannak, illetve magántanároknál is csak a szabad időpontok közül tudsz választani, az online tanfolyamok esetében bármikor tanulhatsz. Még ha élő közvetítése is van az adott órának, legtöbbször az is visszanézhető utólag.

Költséghatékonyság

A személyes jelenlétet megkövetelő óráknál több költséget is bele kell kalkulálni az árba – ez lehet a terembérleti díj, az utazási költség, illetve a különböző eszközök megvásárlásának költsége. Emiatt az ilyen órák árai is magasabbak lehetnek. A magántanár csak rád fordított egyszemélyes figyelme is nagy érték, amelyért cserébe magasabb árat kell fizetned. Az online nyelvtanfolyamok sokszor olcsóbbak, sőt a rendelkezésedre áll sok díjmentes eszköz is a tanuláshoz. Ha ügyes és kreatív vagy, valamint jól osztod be az idődet, jóval költséghatékonyabb lehetsz így.

Kényelem

Az utazás macerás lehet. Nem mindig tudjuk megoldani, hogy átszeljük a várost munka után vagy az egyéb teendőink mellett. Ha családunk van, akkor az órák időtartamára a gyerekek elhelyezése is gondot jelenthet. Ha viszont online tanulsz, nem kell elutaznod sehová: akár pizsamában, gyermekkel vagy háziállattal az öledben is tanulhatsz a vasárnapi ebéd után.

Választék

Online Dunát lehetne rekeszteni a tanfolyamokból, YouTube-csatornákból és az online rendelkezésre álló egyéb tanulássegítő eszközökből. A magyar fejlesztésű alkalmazásokon kívül az angol nyelvűek között is bőven válogathatsz. A ’nyelvtanulás’ kulcsszóra rengeteg magyar nyelvű találatot kapsz a Google keresőjében, ha pedig az angol ’language learning’ kifejezést írod be, akkor az eredmény már több millió találat lesz! A választási lehetőséged valóban szinte végtelen!

Friss tananyag

A csoportos és iskolai tananyagok frissítése általában bonyolultabb és időigényesebb folyamat. Online viszont mindez egyszerűbb: az online tanfolyamok megálmodói gyorsabban tudnak a technológiai változásokra reagálni, és könnyebben kivitelezhetik a tananyagaik színesítését aktuális tartalmakkal.

Hátrányok

Az éremnek azonban itt is két oldala van: az online nyelvtanulásnak bizony hátrányai is vannak.

  • Az egyik hátránya, ha olyan forrásból tanulsz, amelynél a szerzőnek vagy a tananyagok megosztójának nincs meg a megfelelő alaptudása. Minden esetben érdemes tehát utánanézned, milyen forrásból származik az online tananyagod.
  • A motiváció fenntartása ebben az esetben nehezebb lehet. Az online tanulást az ember hamarabb hajlamos feladni, főleg akkor, ha még a rendszeresség sincs kialakítva a tanulási folyamatnál. Annak ajánlott ezért az online nyelvtanulás, aki képes magát hosszabb távon is motiválni és menedzselni a céljai elérésének érdekében.
  • Probléma lehet az is, ha elakadunk a tanulás során valahol. Ilyenkor igyekezzünk mindenképp segítséget kérni: az online tanulás mellett például magántanárral is találkozhatunk havi 1-2 alkalommal.
  • Sokszor a túl nagy választék is nehézséget jelenthet. Hajlamosak lehetünk arra, hogy az egyik eszközről vagy programról mindig újabbra és újabbra váltsunk, ami hosszú távon nem vezet eredményre.
  • Ha introvertált típusúak vagyunk, akkor az is fontos, hogy szándékosan ne kerüljük a személyes interakciókat – online ezt ugyanis igen egyszerű megtenni.

Az online nyelvtanulást segítő eszközök

Ha az online nyelvtanulás mellett döntesz, rengeteg modern eszköz áll a rendelkezésedre.

Duolingo és más hasonló platformok

A nyelvtanuló alkalmazásokból nagyon sokféle van – egy-egy fejlesztő általában egy-egy nyelvi képesség fejlesztésére koncentrál. A legismertebb app még mindig a Duolingo, talán azért, mert nagyon sok nyelv érhető el rajta, és kiejtést, fordítást, nyelvtani szabályokat, fogalmazást, szövegértést is gyakorolhatunk általa írásban és szóban egyaránt. Be lehet azt is állítani, hogy mennyi időt szeretnél hetente tanulni, aminek a betartását az app figyeli is. Ha jól haladsz, még szabadnapot is kaphatsz a programtól!

Online appok

A nyelvtanuló alkalmazások kreativitása végtelen. Izgalmas tanulási lehetőségeket biztosítanak a következő appok is:

  • Memrise: A szótanuló kártyás appal gyorsan lehet szavakat megtanulni.
  • Busuu: Ha ismerkedni is szeretnél az online nyelvtanulás közben, az app segítségével bárkivel társaloghatsz a világon.
  • FluentU: A szórakozásra összpontosító app filmelőzetesek és zenei klipek segítségével tanít téged.
  • Xeropan: A gamifikációt is kimaxolta az online nyelvtanulásra ez az app. Itt egy kalandos sztoriban találjuk magunkat, ahol egy proffal járhatjuk be a világot. Az alkalmazás mesterséges intelligenciát használ, ezért a telefonod mikrofonján keresztül beszélgetni is tudsz a chatbotokkal. A jövő appja egyébként magyar fejlesztésű program!

Szótárcsomagok, szótárappok

A Google fordítóalkalmazása, bár világszerte használt app, amelyet te is bizonyára nonstop használsz fordításra, sajnos nem mindentudó, és a nyelvtantudása sem tökéletes. Érdemes keresned olyan, akár díjmentes online szótárakat, amelyekben több szemléltető példamondatot is találsz az egyes kifejezések használatához, valamint szinonimákra és kapcsolódó kifejezésekre is rábukkanhatsz.

Díjmentes nyelvtanuló FB-csoportok

Ne felejtsd el, hogy a Facebookon sok nyelvtanuló csoport is létezik, a program keresőjében biztosan rájuk találsz. Ez azért is jó, mert ha sokat szoktál lógni a Face-en, legalább hasznosan töltheted ott az idődet.

Mozi, Netflix eredeti nyelven

Itt a legegyszerűbb lehetőségekre gondolunk: nézz olyan filmet a moziban, amely eredeti nyelven van, feliratozva. Netflixen pedig beállíthatod a feliratokat, a szinkront a különböző idegen nyelvekre.

Hódítanak az online nyelvvizsgák

2020 áprilisától kormányrendelet engedélyezi, hogy online formában is lehessen nyelvvizsgát tenni. Az adott feltételeknek megfelelő nyelvvizsgaközpontokban akkreditált nyelvvizsgák tehetők. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a pandémiás helyzetben így támogatta azt, hogy minél több diák levizsgázhasson és megkaphassa a diplomáját. Először csak 2020 augusztusáig került meghosszabbításra az online nyelvvizsgázást lehetővé rendelet, majd meghatározatlan ideig meghosszabbították azt. Így a jövőben is számíthatsz erre az azóta igen népszerűvé vált lehetőségre.

Nemcsak angol és német nyelvből, hanem összesen 24 nyelvből tehetsz nyelvvizsgát. Az Oktatási Hivatal eddig nyolc nyelvvizsgaközpontban engedélyezte online nyelvvizsgák szervezését. Ezek a következők: Euroexam, iTOLC, ELTE Origó, Corvinus, TIT, English Language Skills Assessment Services, BME, PTE Idegen Nyelvi Központ.

Az online nyelvvizsga tudásanyaga és követelményszintje semmiben sem tér el a nem online verzióétól, tehát tulajdonképpen ugyanarra számíthatsz, mint a személyes jelenlétet megkövetelő vizsgán. Minden írásos feladatot a saját magad által felállított sorrendben oldhatsz meg, és bármikor vissza tudsz térni a nehezebb feladatokhoz. A vizsga során használhatsz nyomtatott szótárat, és van, ahol online szótár használata is megengedett.

A szóbelin vagy online jelentkezik be a vizsgáztató tanár és a diák, vagy egy gép teszi fel a kérdéseket, és rögzítik az élesben elhangzott válaszaidat. Az írásos résznél jól jöhet, ha gyorsan tudsz gépelni.

A feltételek viszont teljesen mások, hiszen a vizsga online lebonyolítása informatikai eszközök használatát kívánja meg, és a vizsgán előforduló csalások elkerülését többrétű ellenőrzési rendszerrel biztosítják. Erre az Oktatási Hivatal is adott iránymutatásokat, amelyeket a vizsgaközpontok a saját rendszereikkel egészítettek ki.

A vizsgához a számítógépen kívül mindegyik nyelvvizsgaközpontnál szükséged lesz egy mikrofonnal ellátott webkamerára, illetve biztosítanod kell magadnak egy olyan szobát, ahova rajtad kívül senki más nem léphet be a vizsga ideje alatt.

Egyes nyelviskolák, mint például az Origó, két kamerát is előírnak, ebből az egyik lehet a telefonod kamerája is. A vizsga előtt fel kell készítened a szobát a vizsgára, és be is kell mutatnod azt a vizsgáztatóknak. A nyelviskola saját szoftverét is fel kell telepítened a gépedre, hogy ne tudjon senki más kívülről csatlakozni a vizsgához. Az iskola az ujjlenyomatodat is ellenőrizheti, sőt az arcfelismerő funkciót is használhatja arra, hogy ellenőrizze, valóban te ülsz a géped előtt. A vizsgák alatt egy virtuális teremőr is dolgozik, aki folyamatosan figyeli, mi történik a virtuális szobádban. Van olyan központ is, amely hangfelvételt is készít.

Minden vizsgaközpontban mások a pontos szabályok, ezeket tehát érdemes jó előre tanulmányoznod. Hasznos azt is kipróbálnod előre, hogy milyen lenne ezeknek a szabályoknak megfelelően vizsgáznod. Ha nem tudod a feltételeket a vizsga időpontjában teljesíteni, akkor nem tudsz részt venni az online nyelvvizsgán.

A nyelvvizsgára a jelentkezésedet az adott vizsgaközpontban adhatod be. Bővebb információkat a követelményekről és teendőkről a vizsgaközpontok weboldalán találhatsz.

A nyelvtanulás mindig megéri!

Mindenképpen érdemes belevágnod a nyelvtanulásba. Nem számít, hogy a hagyományos módszereket vagy az online nyelvtanulást választod, a legfontosabb az, hogy a neked való lehetőséget válaszd, hogy örömet okozzon a tanulás, és hosszú távon megmaradjon a motivációd!

Kategória:Nyelvtanulás

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right