warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Minden, amit az online nyelvvizsgákról tudnod érdemes

2020. 11. 02.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A koronavírus alaposan felforgatta az életünket 2020-ban. A veszélyhelyzet idejére új módszerekkel kellett megismerkednünk, a mindennapok egy része pedig az online térbe költözött. Így történt ez egyebek mellett a diplomavédésekkel, a záró- és államvizsgákkal és nyelvvizsgákkal: május eleje óta már távolról végezhető online nyelvvizsgákat is szervezhetnek azok az iskolák, ahol ehhez adottak a technikai feltételek.

Az oktatási hivatal egyelőre nem is tervezi megszüntetni ezt a lehetőséget, vagyis ideje alaposabban megismerkedned a netes vizsga mibenlétével. Aminek persze vannak előnyei és hátrányai is. Online formában talán kisebb a vizsgadrukk, hiszen mégiscsak otthon vagy, nem egy idegen helyen. A technika ördöge azonban bezavarhat, ráadásul a vizsgáztatók személyes szimpátiájára is kevésbé támaszkodhatsz. Hogy meddig marad az online lehetőség, egyelőre senki sem tudja – cikkünkben ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a webes megmérettetésről.

Az online szótárak térhódítása

Hogy a nyelvtanulás az internetre költözik, persze egyáltalán nem újdonság. Az online tanulási formák egyre népszerűbbek, hiszen sok esetben hatékonyabbak és nem utolsósorban olcsóbbak, mint a hagyományos kurzusok. Az sem elhanyagolható szempont, hogy te oszthatod be az idődet, vagyis akkor tanulhatsz, amikor épp van egy órád, fél órád. Ez mégiscsak kényelmesebb, mint kötött órarendhez igazítani az életed.

Az online tanulás sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy világszerte közel 7 millió ember végez el évente legalább egy netes kurzust. Az online nyelvtanulás világa rendkívül sok lehetőséget rejt. Választhatsz akár teljes tanfolyamot is, ami lényegében a klasszikus nyelvórák virtuális megfelelője. Léteznek ugyan díjmentesek is, az igazán jókért azonban fizetned kell.

Ha nem szeretnél pénzt kiadni, sőt a zsebedben szeretnéd tartani a nyelvtudást, akkor kapd elő a telefonod, és tölts le néhány alkalmazást. Az olyan szótanuló alkalmazások, mint például a Quizlet, szórakoztatóak és sokszínűek, ráadásul bárhol használhatod őket, akár utazás közben is. A nyelvtanulás nem törvényszerűen magányos elfoglaltság az online térben. Ha a Facebookoncsatlakozol pár tanulócsoporthoz, a tanulás mellett barátokra is szert tehetsz.

Amivel pedig biztos találkoztál már valamilyen formában, azok az online szótárak. A fiatalabb generáció talán el sem tudja képzelni, hogy valaha vaskos köteteket kellett lapozni, ha egy szó jelentésére voltunk kíváncsiak. Ma mindez egyetlen kattintás. Az online szótárak továbbfejlesztett változatai a hangos szótárak, például a Google Translate és az iTranslate.

Ezek a legnépszerűbb nyelveken, így angolul és németül is elérhetők, segítségükkel pedig nemcsak a szókincsed növekszik majd, de a kiejtésed is pallérozhatod. Jól jönnek utazáskor, tanuláshoz, de akkor is, ha külföldi vendéged van, hiszen játékos, vicces formában gyakorolhatjátok egymás nyelvét és nevethettek a furcsa kiejtésen.

Hódítanak az online nyelvvizsgák

Április vége felé már tisztán látszott, hogy az élet aligha fog egyhamar visszatérni a normál kerékvágásba. Ennek tükrében döntött úgy az Oktatási Hivatal, hogy május elsejétől négy vizsgaközpont jogosulttá válik távolról végezhető online vizsgákat tartani. Ezek a következők: az iTOLC Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, az Euroexam Vizsgaközpont és a TIT-iXam Nyelvvizsgaközpont.

Jelenleg 28 nyelv esetében van mód online nyelvvizsgát tenni, jelentkezni pedig az adott központnál lehet – természetesen az interneten. Ahhoz, hogy vizsgázni tudj, néhány technikai feltételt teljesítened kell. Először is telepítened kell a gépedre a nyelvvizsgaközpont által akkreditált szoftvert. Ezzel a programmal csatlakozhatsz a vizsgaközpont rendszeréhez – és csakis ahhoz, a szoftver ugyanis blokkolja a géped távoli elérését. Vagyis kizárt, hogy valaki más gépeljen helyetted.

Az azonosítás amúgy is fontos eleme az online vizsgának. Az operátorok természetesen ellenőrzik a webkamerádon keresztül, hogy tényleg te ülsz-e a laptop/PC előtt.

Hogy elejét vegyék a csalásoknak, a legtöbb vizsgaközpont (mint például az Origó és az Euroexam) két webkamerát ír elő. Az egyik lehet a laptopodon lévő vagy a PC-hez csatlakoztatott külső kamera, ami téged mutat. A másik pedig egy ettől független, jellemzően okostelefonos kamera, ami a környezetedet mutatja. Ezzel azt ellenőrzik, hogy nincs-e rajtad kívül másvalaki a helyiségben, és nincs-e tiltott segédeszköz az asztalodon.

A személyi igazolványodat is be kell mutatnod, amin egyes online nyelvvizsgáknál egy arcfelismerő szoftvert is lefuttatnak. Ezzel még nincs vége, ugyanis billentyűzet-mintavétellel digitális ujjlenyomatot is készíthetnek. Meg fognak kérni, hogy gépelj be egy hosszabb szöveget, rajzolj az egérrel pár vonalat és kattintgass. Ez a minta ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatod.

Az írásbeli tesztfeladatokon túl a beszédkészségedről is számot kell adnod a vizsgán. Erre kétféle megoldást is kitaláltak a vizsgaközpontok. Az egyik esetben a számítógép tesz fel neked kérdéseket, amikre szóban válaszolhatsz (természetesen a teljes vizsgát rögzítik, mind a kép-, mind a hanganyagot). A másik esetben ugyanúgy zajlik a szóbeli, mint a személyes változat, csak éppen webkamerán keresztül.

Szótárhasználat az online nyelvvizsgán

A szótárhasználat nem tiltott az online megmérettetésen sem, az azonban vizsgaközpontonként változó, hogy melyik feladatnál nyúlhatsz ehhez a segítséghez. Érdemes tehát erről előzetesen tájékozódnod! Egy digitális vizsga esetében nem elvárás, hogy könyvet lapozgass: a szotar.net online szótára a nyelvvizsgarendszer beépített funkciója, így nincs más dolgod, mint igénybe venni. Hogy pontosan hogyan működik? Az alábbiakban erről olvashatsz bővebben!

A szótárakra nem, mint önmagában álló, egységes művekre kell többé tekintenünk, hanem sokkal inkább úgy, mint a nyelv használata közben elengedhetetlenül szükséges integrálható termékre. Az Akadémiai Kiadó szótárai magas színvonaluk, nyelvi gazdagságuk és nyelvtudás szerinti szegmentálhatóságuk révén beépíthetők a digitális nyelvvizsga rendszerekbe. Ezáltal a szótár az adott élethelyzetben azonnal használható és megbízható megoldást nyújt. Mindezt a lehető leggyorsabban és anélkül, hogy bárhová ki kellene lépni.

A nyelvvizsgacentrumokkal kötött együttműködéseinknek köszönhetően az online nyelvvizsgák próba- és éles vizsgáin is a szotar.net adatbázisa segíti a munkádat. Vizsgázáskor kiemelten fontos a pontos, megbízható, gyors és mindig friss szótár.

Az elmúlt időszakban már több ezer onlinenyelvvizsga zajlott le a szotar.net-tel.

Az online nyelvvizsga rendszerekben beépülő funkcióként (API-ként) jelenik meg a szotar.net, és külön felhasználói azonosítást nem igényel. Amikor vizsgázol, automatikusan eléred a számodra használható szótárakat anélkül, hogy kilépnél a vizsgából. Az API csak azoknál a feladatoknál jelenik meg, amelyeknél a szótárhasználat engedélyezett. Ez a nyelvvizsga-centrumokkal kötött megállapodásainknak köszönhető.

Ha online nyelvvizsgázást tervezel, és már vizsga előtt is a szotar.net-et használtad, könnyebb dolgod lesz, hiszen ismerni fogod a szótárak felépítését, tartalmát, a hatékony keresés és a találatok értelmezésének módját. Ezért IS érdemes a szotar.net szótárcsomagjaira előfizetned!

Hogyan készüljünk fel egy online nyelvvizsgára?

Az eddigi tapasztalatok szerint sokan úgy vágnak bele az online vizsgába, hogy nem tanulmányozták alaposan a technikai és egyéb követelményeket. Hogy te még véletlenül se ess ebbe a hibába, összeszedtük a legfontosabbakat. Kezdjük a technikai kritériumokkal:

  • Laptop vagy asztali számítógép, minimum 1280×800 pixel felbontású képernyővel, Windows 7.0 vagy frissebb operációs rendszerrel. Fontos: bizonyos esetekben, mint pl. az Euroexam vizsgatípusnál, MacOS gépen nem tudsz vizsgázni! Az ELTE Origó és a TIT-iXam Nyelvvizsgaközpont pedig minimum MacOS X 10.11 operációs rendszert ír elő. A TIT-nél akár megfelelő szintű Linux rendszeren is vizsgázhatsz.
  • Legalább 640×480 px felbontású webkamera és mikrofon.
  • Második kamerára biztosan szükséged lesz egyes online nyelvvizsgáknál, ami lehet egy másik laptop vagy mobiltelefon. Utóbbi esetben gondoskodj egy állványról is!
  • A laptopot és a mobilt tedd töltőre a vizsga előtt!

Ezen kívül szükség lesz egy csendes szobára, ahova senki – még véletlenül – semléphet be a vizsga ideje alatt. Az asztalodon a számítógépeden és a perifériákon kívül nem sok mindent tarthatsz. 3 üres A4-es papír, toll, víz, zsebkendő, szótár és asztali lámpa megengedett, ugyanakkor a headset és a fejhallgató tilos. A személyidet is készítsd elő, mert bármikor kérhetik, hogy mutasd be!

Az online vizsgával az etikett szabályai nem lazultak. Vagyis ugyanúgy öltözz fel, mintha személyesen jelennél meg a vizsgabizottság előtt. Melegítőben vagy pizsamában aligha fogják engedni, hogy elvégezd a tesztet. Ugyanezvonatkozik a stílusra is: bár az online térben hozzá vagyunk szokva a kötetlenebb hangnemhez, a vizsgán ugyanazt a tiszteletet kell megadnod a „veled szemben ülőknek”, mint a hagyományos megmérettetésen.

Mivel az online nyelvvizsga mindenkinek új helyzet, a gyakorlás elengedhetetlen. Ennek megfelelően az iTOLC vizsgák esetén díjmentes próbát is biztosítanak, ahol tesztelheted önmagad, a rendszert és a körülményeket. Az éles vizsga előtt pedig egy konzultáción szükséges részt venned, ahol segítenek beállítani a kamerákat, ellenőrzik, hogy megfelelő-e a helyiség és a technika. A gyakorlást a TIT is hasonlóan támogatja, biztosít díjmentes konzultációt és letölthető gyakorló teszteket is (angol nyelven).

Ne halogasd tehát az utolsó pillanatra a dolgokat, mert hét nappal a vizsga előtt már mindennek kész kell lennie!

Teljes értékű vizsga

Az online vizsga sok tekintetben eltér a megszokottól, a legfontosabban azonban nincs különbség: teljes értékű nyelvvizsga-bizonyítványt kapsz, ha sikeresen veszed az akadályt. Ami azt is jelenti, hogy felvételinél ugyanúgy jár a többletpont. Abban sincs eltérés, hogy milyen típusú vizsgát tehetsz: csak szóbelit, csak írásbelit vagy a mindkettőt magában foglaló komplex vizsgát.

További jó hír, hogy bizonyos vizsgaközpontoknál, ha első nekifutásra úgy érzed, nem sikerült jól a vizsgád, felár nélkül újrapróbálhatod (ennek megfelelően két időpontot kapsz majd a jelentkezésnél). Az eredményre pedig nem kell sokat várnod, hiszen a vizsgaközpontok legtöbbje maximum 1-2 hét alatt kiértékeli a teljesítményedet, és tájékoztat a vizsgád eredményéről.

Ha részletesen tájékozódtál az egyes vizsgaközpontok nyújtotta támogatásokról, a vizsga feltételeiről és kritériumairól, illetve a vizsga menetéről, akkor már csak ki kell választanod a számodra legszimpatikusabbat!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right