warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Tippek a sikeres angol középfokú nyelvvizsgához

2021. 11. 07.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Ha nyelvvizsga, akkor angol, ráadásul középfokú? Meglepve tapasztalhatjuk, hogy ha nyelvvizsgákról beszélünk, a nyelvtanulóknál még mindig az angol a No.1. Ennek legfőbb oka, hogy ez az a nyelv, amelyet a legtöbben beszélnek a világon. Számos ország hivatalos nyelve, az üzleti világban a leggyakrabban használt közvetítő nyelv, ráadásul a filmek, sorozatok többségében is angolul beszélnek. Mindez nem véletlen: már néhány igeidővel és kb. 3000 angol szóval is hatékonyan kommunikálhatsz alapszinten.

Szakmailag és álláskeresés közben számtalan lehetőség tárul eléd, ha sikeresen leteszel egy középfokú angol nyelvvizsgát: a papír kézzelfogható bizonyíték a nyelvtudásodról. De vajon milyen angol nyelvvizsgát érdemes választanod a szintedhez, és hogyan/hol teheted próbára a tudásod? Olvass tovább, hogy választ kapj a legégetőbb kérdéseidre!

A középfokú nyelvvizsgákról általában

A választható nyelvvizsgatípusok

A nyelvvizsgák többféleképpen is csoportosíthatók:

  1. A nyelvtudás szintje
    3 x 2 szint különül el élesen:
    A1 – kezdő/újrakezdő, minimumszint
    A2 – alapozó szint
    B1 – középhaladó/küszöbszint
    B2 – haladó/középfok -> EZ a középfokú nyelvvizsga szintje is!
    C1 – felsőfok
    C2 – anyanyelvi/mesterfok
  2. Szóbeli, írásbeli vagy komplex?
    A változatosság kedvéért itt is A, B és C jelzéseket alkalmaznak: az A jelenti a szóbeli, a B az írásbeli, míg a C a komplex (szóbeli + írásbeli) nyelvvizsgát. Ha komplex nyelvvizsgát teszünk le, az sem számít, ha két különböző nyelvvizsgaközpontban szereztük őket, amennyiben egymással párosíthatók (erről célszerű előre tájékozódni).
  3. Egy- vagy kétnyelvű?
    Sok nyelvvizsgánál Te magad is kiválaszthatod, milyet szeretnél letenni, míg bizonyos vizsgaközpontoknál adott, hogy csak egynyelvű (fordítási feladatok nélküli) vagy kétnyelvű vizsgákon (fordítási feladatos) tesztelheted tudásod.

Felépítésük

Az egy- és kétnyelvű nyelvvizsgatípusokra egyaránt ugyanaz a hármas felosztás jellemző: először az írásbeli, aztán a hallás utáni szövegértés, végül pedig a szóbeli feladatsorok következnek. A leggyakoribb, hogy egy hétvégén az első napon van az írásbeli, a következő napon (vagy héten) pedig a szóbeli rész.

Készségek és feladattípusok

I. Írásbeli rész

  1. Szövegértés: az olvasott szöveg értését háromféle kérdéssel mérhetik a nyelvvizsgákon. Ezek a következők:
    – kivágott szövegrészletek visszahelyezésével
    – hiányos szöveg kiegészítésével
    – rövid választ igénylő kérdésekkel
    Így derítik ki, mennyire érted azt az autentikus szöveget, amit olvasol, illetve rendelkezel-e a középszintnek megfelelő szókinccsel.
  2. Nyelvtan: ennél a résznél a feladatok célja felderíteni, hogy tudod-e helyesen használni az angol nyelv különböző nyelvtani elemeit, az igeidőket, a vonzatokat és az igemódokat. Ezt többnyire hiányos, kiegészítendő szövegekkel vagy feleletválasztós kérdésekkel mérik fel.
  3. Íráskészség: itt általában rövidebb-hosszabb levelek megírása; egy esszé (leíró, véleménykifejtő vagy elbeszélő) és egy hivatalos levél megfogalmazása várható.

II. Szóbeli rész

  1. Hallott szöveg értése: a hanganyag kétszeri meghallgatása után feleletválasztós és igaz-hamis kérdésekre kell válaszolnod.
  2. Beszédkészség: a beszédfeladatok mindig bemutatkozással indulnak, egy adott szituáció páros eljátszásával folytatódnak, végül egy téma önálló bemutatásával zárulnak.

Online vagy offline?

A lehetőség, hogy online mérettesd meg magad, továbbra is adott. Ha azonban inkább a klasszikus, személyes megjelenést kívánó vizsgázás híve vagy, és a járványügyi intézkedések megengedik, válaszd inkább a nyelvvizsgázás hagyományos formáját.

A legkedveltebb vizsgaközpontok

Az államilag elismert, általános nyelvvizsgák közül még mindig az Origo, a BME, a TELC és a DExam nyelvvizsgaközpont feladatsorai, a szakmai-gazdasági vizsgáknál a Corvinus, akkreditálhatóság tekintetében pedig az Euroexam, az IELTS és a Cambridge örvendenek nagy népszerűségnek.

10 tipp, hogy brillírozz az angol középfokú nyelvvizsgán!

  1. Ha a nulláról kezded a nyelvtanulást: mielőtt bármibe is belefognál, fontos tudnod, hogy az ajánlások szerint ahhoz, hogy teljesen kezdő szintről eljuss a középfokig, minimum 500-600 tanórát kell venned egy nyelvtanártól, és legalább ennyi ideig kell otthon is gyakorolnod a nyelvet. Tehát készülj fel rá, hogy a nyelvtanulás rendkívül időigényes elfoglaltság!
  2. Ha az íráskészségedet fejlesztenéd, a legegyszerűbb, ha megnézel néhány régebbi, az adott vizsgán már megjelent mintaszöveget, majd Te magad is megírsz néhányat. Az írásra ugyanis különösen igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Ezzel a módszerrel egyébként még a nyelvtani tudás is fejleszthető – amennyiben a végén gondosan átnézed a megoldókulcsot.
  3. A szövegértésedet úgy fejlesztheted hatékonyan, ha egy téged érdeklő témában kiválasztasz egy írást, és kijegyzeteled a lényegét. Sőt a leghasznosabb, legérdekesebb kifejezéseket is megkeresheted benne, így még a szókincsedet is bővíted!
  4. A következő tipp szintén az olvasáshoz kapcsolódik: minimalizáld a szótárhasználatot! Ezzel megtanulod kikövetkeztetni a szövegkörnyezetből a mondanivalót, ami éles vizsgahelyzetben csakis előnyödre válhat.
  5. A nyelvtan talán egy picit nehezebb: sokan úgy érzik, valami már rögzült, aztán kiderül, hogy mégsem. Természetesen hatékony lehet az is, ha „csak” átnézed a nehezebb igeidőket, rendhagyó igéket, ragozásokat és nyelvtani szabályokat, ám van ennél egy jóval gyakorlatiasabb módszer is a tudásod tesztelésére.

    Ez pedig a példamondatos módszer, amelyhez az interneten is találsz feladatokat. A lényege, hogy egy igeidő gyakorlásához magyar mondatokat kell angolul átfogalmaznod, az adott igeidőben.
    Pro tipp: ha igazán hatékony akarsz lenni, két könnyen keverhető igeidőt tanulj egyszerre (pl. present perfect – past perfect)! Így hamar átláthatod, mi az a terület, ahol még fejlődnöd kell.
  1. Beszéd vagy hallott szöveg értésénél érdemes már otthon is kijegyzetelned néhány jellegzetes szót a szövegből, hogy teszteld, mennyire tudod követni a fonalat magnóhallgatás közben. Így két szöveg között arra is jut időd, hogy a szünetben magyarra fordítsd az információkat.
  2. Szituációs gyakorlatokhoz: gondold át otthon előre, mire számíthatsz – nézd át a leggyakoribb nyelvi fordulatokat, illetve készülj fel, mit reagálnál, ha pl. egy boltban reklamálnod kellene. Szinte biztos, hogy egy életszerű helyzetet kapsz majd, amelyben talán egyébként sem szívesen intézkednél. Minél többet gyakorolsz otthon, annál természetesebb leszel a vizsgán, ami mindig jól jön!
  3. Egy téma szóbeli kifejtéséhez hasznos lehet, ha csiszolsz az érvelési készségeiden (amennyiben szükséges): gyűjts pró és kontra érveket egy számodra érdekes témához, a gyengébbtől az erősebb felé haladva, majd angolul hangosan foglald össze először az egyik, aztán a másik oldal érveid magadnak! Ezután ugyanezt csináld végig olyan témákkal is, amelyekről elsőre nem jut eszedbe semmi – így szinte kizárt, hogy a tanulási folyamat végére marad olyan tárgykör, amelyhez nem tudsz hozzászólni.
  4. Tartsd észben: amikor már éles helyzetben kell egy képről beszélned, a két lehetőség közül mindig azt válaszd, amelyikről több mondanivalód van! Hiába érdekel nagyon a fast fashion vagy a környezetvédelem, ha ezekben a témákban még magyarul is csak kevéssé vagy otthon, sok pontot fogsz veszíteni. Inkább maradj annál a területnél, amelyikről könnyebben tudsz beszélni!
  5. Végül egy utolsó jó tanács: az angol nyelvtanulás egyik fontos kulcsa, hogy először is magyarul legyen egy konkrét elképzelésed arról, amiről és ahogyan beszélni szeretnél. Ha van pár jó alapgondolatod, még mindig jobb azokat akár néhány nyelvtani hibával is lefordítani angolra, mintha alig jut eszedbe valami, és akkor is csak a nyelvtanodon aggódsz. Amennyiben nagyon izgulnál, képzeld azt, hogy egy külföldi barátoddal beszélgetsz, akivel éppen egy érdekes vitát folytattok – máris kevésbé lesz rémisztő a vizsgahelyzet!

Összefoglalás

Reméljük, sikerült meggyőznünk arról, hogy a felkészülés az angol középfokú nyelvvizsgára korántsem olyan bonyolult – ahogy maga az angol nyelv sem. Igaz, hogy megvannak a maga szabályai és tanulási trükkjei, de hidd el, nem lelkesednének érte annyian, ha csak vért izzadva lehetne megtanulni. Magabiztos nyelvtudással és akkreditálható nyelvvizsgával szinte bárhol, bármikor sikeresebben érvényesülhetsz az életben – legyen szó felvételiről, kiküldetésről, külföldre költözésről vagy álmaid állásajánlatáról.

Vágj bele bátran; mi segítünk, hogy sikerüljön! Kezdésként a Szotar.net oldalán összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek alapján kiválaszthatod, melyik nyelvvizsgaszint való neked.


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right