warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Bemutatkozás angolul: tippek és tanácsok az első találkozáshoz

2020. 09. 07.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Amikor első alkalommal találkozol valakivel, mindenképpen be kell mutatkoznod. Ez nem maradhat el, különben könnyen kerülhetsz kellemetlen helyzetbe. Bár a rólad kialakított kép már az első másodpercekben körvonalazódhat a megjelenésed és a gesztusaid alapján, a valódi vélemény mégis a szóbeli bemutatkozás során alakul ki.

A bemutatkozáskor fontos, hogy a teljes nevedet mondd, mert a családneved különböztet meg Téged a hasonló keresztnevű emberektől.
A későbbi zavarba ejtő helyzetek elkerülése miatt figyelj a másik fél nevére, illetve te magad is érthetően mondd ki a saját neved!

Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan mutatkozhatsz be szabályosan angol nyelven, hogy ne érjen meglepetés, ha új ismeretséget kötsz.

Milyen szabályai vannak a köszönésnek?

Ahogy magyarul, úgy angolul is eltérő köszönési formákat illik alkalmazni az különböző helyzetekben. A hétköznapokban, illetve a hivatalos nyelvben a napszakhoz igazított köszönés szokásos:

  • Good morning! – Jó reggelt kívánok!
  • Good afternoon! – Jó napot kívánok!
  • Good evening! – Jó estét kívánok!

Könnyedebb, lazább helyzetekben a Hello! vagy a Hi! is elfogadott – mindkettő a Szia! megfelelője.
Fontos tudnivaló, hogy első találkozáskor semmiképp nem ajánlatos szleng szavakat használni a beszélgetésben!

Hogyan illik bemutatkozni?

A napszak szerinti köszönés nincs konkrét szabályokhoz kötve, de érdemes délelőtt a reggelnek megfelelően, dél és este hat óra között a napközbeni köszönés szerint, este hat óra után pedig az estéhez illően köszönni. Ennek megfelelően a formális bemutatkozás általában így zajlik:

  • Good morning! My name is László Kovács. – Jó reggelt! Kovács László vagyok.
  • Good morning, Mr. Kovács! My name is John Smith. – Jó reggelt, Kovács úr! John Smith vagyok.
  • Pleased to meet you, Mr. Smith. – Örülök a találkozásnak, Smith úr!

E példából jól látszik, milyen a hivatalos üdvözlési forma például két férfi között a délelőtti órákban.
Hölgyek esetében természetesen a Mr. előtag (a Mister rövidítése) helyett hajadon esetében Miss előtagot, a családi állapot megnevezését elkerülő esetekben Ms.-t (melynek kiejtése [mIz]), férjezett hölgy esetében pedig Mrs.-t (melynek kiejtése [;mIsIz]) kell használni.(Összefoglalásunkban az amerikai angol szokást követve pontot is használunk írásban a Mr., Ms. és a Mrs. esetében.)
Fontos azt is tudni, hogy a családnév és a keresztnév sorrendje angolban és magyarban különbözik, ugyanis angolban a keresztnév a családnév elé kerül.

Amennyiben el szeretnéd kerülni a napszak szerinti köszönést, erre is van mód. Nézzünk rá egy példát!

  • How do you do? My name is László Kovács. (Hogy s mint? Kovács Lászlónak hívnak.
  • Nice to meet you, Mr. Kovács! My name is John Smith. – Örvendek, Kovács úr! John Smith vagyok.
  • Nice to meet you too, Mr. Smith. – Örülök a találkozásnak, Smith úr!

Hogyan tudhatod meg a másik nevét?

Amennyiben szeretnéd megtudni valaki nevét, természetesen kezdeményezhetsz úgy is, hogy te mutatkozol be elsőként. De a következő mondatokkal is könnyedén megtudhatod, hogy hívják a beszélgetőtársad:

  • What’s your name? – Hogy hívnak? / Hogy hívják Önt?
  • Can you tell me your name, please? – Megmondanád a neved, kérlek? / Lenne szíves megmondani a nevét?
  • Could you tell me your full name, please? – Megmondanád légy szíves a teljes neved? / Mi a teljes neve, kérem?

Ha elsőre nem értetted az illető nevét, a következőképp kérheted meg, hogy ismételje el azt:

  • I’m sorry. What was your name again? – Elnézést, hogy is hívnak/hívják?
  • I’m sorry. I didn’t understand what you said. Could you please repeat your name? – Sajnos nem értettem, amit mondtál/mondott. Kérlek/Kérem, ismételd/ismételje meg a neved/nevét!
  • I’m sorry but I still didn’t catch that. Could you please spell your name for me? – Sajnos még mindig nem értem. Lennél/Lenne szíves betűzni a neved/nevét?

Amennyiben valaki mást szeretnél bemutatni, ezt az alábbiak szerint teheted meg:

  • Lisa, have you met John? – Lisa! Találkoztál már Johnnal?
  • Lisa, this is Greg. Greg, this is Lisa. – Lisa! Ő Greg. Greg! Ő Lisa.
  • I’d like to introduce you to Kate. – Be szeretnélek mutatni Kate-nek.
  • Kate, please meet Nick. – Kate! Bemutatom neked Nicket.

Hogyan vidd tovább a beszélgetést?

Új ismeretség esetén nem magától értetődő, hogy a bemutatkozás után könnyen folytatódna a beszélgetés. Azért, hogy ne legyen kínos csend, bátran kérdezz rá, honnan jött a másik fél, hol él jelenleg, mivel foglalkozik, hol tanult, vagy mi volt/lesz a mai programja! Kiváló megoldás az is, ha az adott szituációról kezdesz vele beszélgetni! Például említsd meg, milyen kellemes a helyszín, ahol éppen vagytok, vagy ha közös ismerős mutatott be egymásnak benneteket, kérdezz rá esetleg arra, ők honnan és mióta ismerik egymást!

Az angol nyelvben számos remek beszélgetésindító kérdés használható, amelyeket feltehetsz a kellemetlen csend elkerülése érdekében az új környezetben. A kedélyes, könnyed csevegést angolul small talknak nevezzük. Nézzünk meg pár általános kérdést, amelyek segítségével több információt is megtudhatsz a beszélgetőtársadról!

  • How are you (doing)? – Hogy vagy?
  • Where do you live? – Hol laksz?
  • Where are you from? – Hová valósi vagy?
  • Where were you born? – Hol születtél?
  • When were you born? – Mikor születtél?
  • How old are you? – Hány éves vagy?
  • Do you have children? – Vannak gyerekeid?
  • Where did you study? – Hol végezted a tanulmányaidat?
  • What languages do you speak? – Milyen nyelveken beszélsz?

Hogyan kérheted el a kapcsolattartási információkat?

Amennyiben szimpatikusak lettetek egymásnak a találkozás során, esetleg folytatnátok a beszélgetést máskor, vagy bármilyen ügy miatt érdemes tartanotok a kapcsolatot, akkor a következőképp kérheted el a másik fél elérhetőségét:

  • What’s your phone number? – Mi a telefonszámod?
  • What’s your email address? – Mi az e-mail-címed?
  • What’s your address? – Mi a címed?
  • Could I have your phone number? – Elkérhetem a telefonszámod?
  • Could I have your email address? – Elkérhetem az e-mail-címed?
  • Are you on Facebook? – Fent vagy a Facebookon?

Hogyan köszönj el helyesen?

Elköszönéskor legalább annyi lehetőséged van, mint üdvözléskor – annyi különbséggel, hogy ezúttal nem a napszakok szerint különböztetjük meg a köszönési formákat. Klasszikus elköszönésként használhatod a Goodbye! – Viszontlátásra! kifejezést, de ha ennél választékosabban szeretnéd kifejezni magad, alkalmazd az alábbi elköszönések egyikét:

  • Good night! – Jó éjszakát! (Ha este ér véget a találkozás.)
  • Bye! / Bye-Bye! – Viszlát! / Szia! / Sziasztok! (Kissé lazább elköszönési forma, de egy jól sikerült találkozás után mindenképp használható.)
  • See you! – Viszontlátásra! / Viszlát! / Szia! / Sziasztok!
  • See you later! / See you soon! / See you next time! – Viszontlátásra! Később találkozunnk! (Ezek az elköszönési formulák gyakran használatosak angol nyelvű környezetben. Ha már tudod a következő találkozó időpontját, kiegészítheted vele az elköszönést.)
  • Have a nice day/weekend! – Kellemes napot/hétvégét kívánok! (A hét napjának megfelelően kellemes napot vagy hétvégét is kívánhatsz. Erre a másik fél válasza rendszerint Thank you!, azaz Köszönöm!)

Mit árul el a tested a beszélgetés során?

Olykor a metakommunikációd többet árul el magadról, mint a szavaid, így fontos, hogy a testedre is figyelj, s ne csak arra, hogy mit mondasz! Magabiztosságról árulkodik, ha kihúzod magad, és egyenesen a partner szemébe nézel. A legtöbb esetben fontos, hogy nyitottságot sugározz, ezért ügyelj rá, hogy ne legyen összekulcsolva a két karod, vagy ha asztalnál ültök, ne könyökölj az asztalon! A testtartás mellett szintén fontos, milyen arckifejezéssel állsz a másik elé, ugyanis bizonyított tény, hogy aki mosolyog, az nagyobb bizalmat kelt a másikban, és sikeresebben alakulnak a kapcsolatai, mint komor társainak.

Komoly tényező a kézfogás is, melynek etikettjével sokszor nem vagyunk tisztában, pedig ez is a bemutatkozás szerves része, és így az első benyomás meghatározó tényezőjévé is válik. A kézfogás gesztusával eredetileg a férfiak azt jelezték egymásnak, hogy nincs náluk fegyver. Manapság a kézfogás már csak az üdvözlés udvariassági formulája. A feléd nyújtott kezet illik elfogadni, de ügyelj arra, hogy a kézfogás ne tartson túl sokáig, és ne legyen túl gyenge vagy túl erős, valamint arra, hogy végig tartsd a szemkontaktust! Ezeken kívül vigyázz arra is, hogy kézfogáskor ne lépj a másik ember (fél és egy méter közé tehető) személyes zónájába!

Ügyelj az etikett szabályaira is! Például asztal fölött nem illik kezet fogni. Általában a nő nyújt kezet a férfinek, az idősebb a fiatalabbnak, a magasabb rangú pedig az alacsonyabb rangúnak. Emellett a bemutatkozás során a mobilodat lehetőleg tarts a zsebedben vagy a táskádban!
A kézfogást követően pedig a fent említett kellemes beszélgetésindító mondatokkal fesztelenebbé teheted a hangulatot.

Összefoglalás

Az alapvető társalgási formulákat könnyedén elsajátíthatod és alkalmazhatod szinte minden helyzetben. Fontos, hogy bízz magadban, és merj megszólalni akkor is, ha nem az anyanyelveden, hanem angolul kell azt megtenned! Gyakran ott siklik ki a beszélgetés, hogy a nem az anyanyelvén megszólaló fél nem bízik magában vagy a tudásában, pedig az adott helyzetben könnyen felvehető a fonal, és gyorsan társalgásba lehet kezdeni, amint előjönnek a betanult mondatok és szófordulatok. Manapság akár egy hangos szótár is a segítségedre lehet bárhol, bármikor. A lényeg, hogy szólalj meg, és beszélj bátran, hiszen a kedves kommunikációra szinte mindenki vevő!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right