warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Német nyelvlecke: így kezdj bele a nyelv elsajátításába

2020. 01. 06.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

100 millió ember. Nagyjából ennyi német anyanyelvű él a Földön, vagyis ennyi emberrel érthetsz szót, ha megtanulod a nyelvet. Igaz, nem egy könnyű nyelvről beszélünk, hiszen a névelők önmagukban kihívást jelentenek, és akkor az igeidőkről, kilométer hosszú szavakról még nem is beszéltünk. Sajnos a magyar és a német két igen távoli nyelv, azonban ha beszélsz angolul, máris jobb esélyekkel vágsz bele a némettanulásba.

A német vitathatatlanul világnyelv a mai napig, így csak jól járhatsz az elsajátításával. Hazánk legfontosabb gazdasági partnere Németország, ennek megfelelően számtalan német cég működik Magyarországon. A német turisták változatlanul szeretik a fővárost és a Balaton környékét, a tudományban pedig a német a második legfontosabb nyelv az angol mögött. És gondolj bele, milyen jó lenne eredetiben olvasni Thomas Mannt, Kafkát vagy éppen Günter Grasst.

A német nyelv tanulásának alapvető lépései

Mielőtt azonban elmerülnél a német nyelv szépségeiben, célszerű tisztáznod magadban, hogy pontosan milyen céllal tanulod a nyelvet. Egészen más szavakat és kifejezéseket kell ugyanis tudnod, ha az üzleti életben akarsz érvényesülni, ha Németországba költöznél, vagy ha a turizmusban szeretnél elhelyezkedni. Hiszen mint minden nyelvre, a németre is igaz, hogy az üzleti, a hétköznapi és az irodalmi nyelv igencsak eltérő lehet.

A kreatív tanulási módszerek mellett még hatékonyabbá teheted a folyamatot, ha becsempészed a tanulást a mindennapjaidba. A német filmművészet például bővelkedik a jobbnál jobb alkotásokban, ha pedig ezeket eredeti nyelven nézed, rengeteg szó és kifejezés ragad majd rád. Vagy akár hallgathatsz német nyelvű online rádiókat, sőt a német komoly- és könnyűzenével is érdemes próbálkoznod. Az alábbi 5 módszerrel pedig garantált a sikerélmény!

1. Szóljon hangosan!

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a mondás. Az ismétlés édesanyja viszont a hangos beszéd. Számos kísérlet bizonyítja, hogy sokkal jobban megmarad a tananyag nyelvtanulás során, ha hangosan ismétled el a szavakat, mondatokat.

2. Tanulj összetetten!

Sokkal eredményesebb, ha a kezdetektől kifejezéseket, szókapcsolatokat tanulsz, és ezek mentén építed fel a tudásod. Keresd a főnevekhez leggyakrabban társuló igéket, és keresd meg a mellékneveknél a szó ellentétét is!

3. Próbálj ki több módszert!

Lehet, hogy neked a jegyzetelés jön be, vagy éppen az, ha felveszed magad diktafonnal, és visszahallgatod az anyagot. Az is előfordulhat, hogy egy szigorú tanár hozza ki belőled a maximumot, vagy akár a szótár bemagolása.

4. Gondolkodj német nyelven!

Nem állítjuk, hogy ez egyszerű, és sok gyakorlást igényel, de megéri. Akár a napi teendőidet is átgondolhatod németül, vagy lefordíthatod németre azokat a tárgyakat, amiket az asztalodon látsz.

5. Merj megszólalni!

Ha német nyelvterületen élsz, akkor könnyű dolgod van. Kezdeményezz minél több beszélgetést a boltban, a fodrásznál vagy a buszon. Ne aggódj a hibáid miatt, hidd el, beszélgetőpartnered segíteni fog.

A német nyelvlecke leghasznosabb online formái

A telefonod a legjobb barátod lesz a nyelvtanulásban, ha a megfelelő applikációkat töltöd le. Ezek előnye, hogy bármikor elérhetőek, és többségükben ingyenesek. Íme a top 5 alkalmazás, ami segít a német nyelv elsajátításában:

  1. Duolingo: A legkomplexebb app, amivel a szavakat, a kifejezéseket és a kiejtést is gyakorolhatod.
  2. Rosetta Stone: Képek segítségével tanulhatsz, méghozzá közvetítő, azaz magyar nyelv nélkül.
  3. Babbel: Az alkalmazás rugalmas lehetőségeket kínál a tanulás során, így a saját tempódban tanulhatsz.
  4. Busuu: A közösségi tanulóprogram, amivel akár anyanyelvűekkel is chatelhetsz.
  5. FluentU: Filmek és zenék segítségével tanulhatsz, igazán szórakoztató és hatékony módon.

Az 5 legfontosabb nyelvtani szabály, ami a német nyelvtanulás alapja

A névelők neme és ragozása

Der, die, das – a német nyelv három legrémisztőbb szava, ami sokakat elriaszt a tanulástól. A német tehát három nemet is megkülönböztet: hím-, nő- és semleges nem. Ráadásul nemcsak alany-, hanem tárgy- (den, die, das) és részes- (dem, der, dem) esetben is állhatnak. Ezeket viszonylag könnyen megjegyezheted, az egyes szavak névelőit azonban be kell magolni (igaz, néhány szabály azért itt is segít). A határozatlan névelőket (ein, eine) pedig nem kell külön megtanulnod: ugyanúgy ragozódnak, mint határozott társaik.

Példák:

  • Alanyeset:Die Katze ist süß (A macska aranyos.)
  • Tárgyeset:Ich liebe die Katze (Szeretem a macskát.)
  • Részes eset:Neben der Katze steht ein Hund (A macska mellett egy kutya áll.)

A melléknevek végződéseinek egyeztetése a főnévvel

Nem elég, hogy ismerned kell az adott szó névelőjét, a megfelelő esetet, de még a melléknevek végeit is ezek szerint kell módosítanod. A nyelvtani hibák között előkelő helyen szerepel a melléknévragozás elrontása, azonban elkerülheted ezt, ha alaposan odafigyelsz arra, milyen típusú a névelő (határozott vagy határozatlan), milyen nemű a főnév és milyen esetben áll. Ez a két tulajdonság határozza meg ugyanis a mellékneveket is.

Példák:

  • Ich habe eine süße Katze (Van egy aranyos macskám.)
  • Lieber Judit! (Kedves Judit!)
  • Ich gebe der alten Katze das Essen (Enni adok az öreg macskámnak.)

Az igék helye a szórendben

Kezdőként az alapszabályt jegyezd meg: a németben az ige általában a második helyen van.

Példa:Ich sehe meine Katze (Látom a macskámat.)

Persze ennyire azért nem egyszerű az élet, így aztán van pár kivétel, amit érdemes ismerned. A kérdő mondatoknál például máris borul a szabály, hiszen ezekben az esetekben az ige megelőzi az alanyt, és a mondat elejére kerül.

Példa:Hast Du meine Katze gesehen? (Láttad a macskámat?)

És még ott van a híres/hírhedt KATI szórend, amit bizonyos kötőszavak esetén kell alkalmaznod. Ezek közé tartozik egyebek mellett az als, a wenn, a dass vagy éppen az ob.

Példa:Ich weiß, dass meine Katze süß ist. (Tudom, hogy aranyos a macskám.)

A többes számok használata

Míg a magyarban (és az angolban) könnyű dolgod van, hiszen egyetlen szabály van a többes számra, addig a németben bizony bonyolult a helyzet. Néhány szabály azért itt is létezik iránymutatóként.

  • Változás nélküli többes szám:der Maler / die Maler
  • Umlautos képzés:der Apfel / die Äpfel
  • Többes szám –e, –er, –n, –en, –s raggal:der Tisch / die Tische, das Kind / die Kinder, die Katze / die Katzen, das Auto / die Autos
  • Umlaut és -e vagy -er rag:das Haus / die Häuser

Azt is érdemes tudnod, hogy vannak szavak, amelyek csak többes számban léteznek (die Eltern, die Leute), és olyanok is, amelyeknek nem létezik többes száma (die Milch, das Obst).

Tegezés/magázás formája: formális vagy informális megszólítás

Ha beszélsz angolul, alighanem már megszoktad, hogy nincs tegezés és magázás, csak you. A németben viszont anyanyelvünkhöz hasonlóan jelentős különbség van a kettő között. Míg barátaid, családtagjaid kapcsán bátran használhatod a du (te) tegező formulát, addig a formális megszólításokban a Sie (Ön) a megszokott. A két formula pedig eltérő nyelvhasználatot kíván.

Példák:

  • Tegezés:Bitte, ruf mich an! (Kérlek, hívj fel!)
  • Magázás:Bitte, rufen Sie mich an! (Kérem, hívjon fel!)

A Sie-t mindig nagybetűvel kell írnod, a du kapcsán viszont a kisbetű a nyelvtanilag helyes. Ugyanakkor nem ritka, hogy ezt is nagybetűvel írják a tisztelet jeléül. Ha pedig rá akarsz kérdezni beszélgetőpartnerednél, hogy tegeződhettek-e, ezzel a mondattal leszel udvarias: Wollen wir uns duzen?

A némettel csak jól járhatsz

A német továbbra is az egyik legjobb választás. Elsajátításával az élet bármely területén boldogulhatsz a kultúrától a tanuláson át egészen az üzleti világig. Mivel a német nyelv mind felépítésében és nyelvtanában, mind kiejtésében gyökeresen eltér a magyartól, pár buktatóval biztos találkozol majd.

Ezeket azonban áthidalhatod, ha innovatív megoldásokat keresel a tanuláshoz. Ilyen lehet például a hangos szótár, a különböző mobilappok vagy éppen a német nyelvű filmnézés. A legjobb pedig az, ha minél több időt töltesz anyanyelvűek társaságában. Egy jó beszélgetés német barátokkal minden nyelvleckénél többet ér!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right