warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

A hangos szótár segít a nyelvtanulásban is

2020. 01. 07.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A városi legenda szerint, amikor Kossuth Lajos beszédet tartott angolul az USA-ban, valaki a hallgatóságból megjegyezte: „Milyen szép ez a magyar nyelv, és hogy hasonlít az angolra!”. Hogy mindez igaz-e, vagy sem, nem lényeges. A fontos az, hogy kizárólag hagyományos szótárakból – ahogy Kossuth tette – nehezen lehet elsajátítani a helyes kiejtést.

Márpedig számos nyelv létezik, ahol a kiejtés a jelentést is módosítja. Ez pedig kulcskérdés, ha meg akarod értetni magad egy állásinterjún, egy ösztöndíj kapcsán, vagy akkor, ha külföldi üzleti partnereid vannak. Természetesen nem reális elvárás, hogy úgy formáld a szavakat, mint egy született brit vagy amerikai, de egy hangos szótár segítségével sokat javíthatsz a kiejtéseden.

Ezek az innovatív online szótárak ugyanis nem csupán lefordítják az adott szót a választott nyelvre, de fel is olvassák neked – méghozzá tökéletes kiejtéssel. Egy német vagy angol hangos szótár akkor is hasznos, ha már beszéled a nyelvet, hiszen ellenőrizheted, hogy mennyire hasonlít a kiejtésed egy anyanyelvűére.

Ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy

Hogy egy másik híres történelmi személyt idézzünk: „az egynyelvű […] ország gyenge és esendő”. István király intelme ma az egyénekre is igaz. Aki csak az anyanyelvén beszél, jelentős hátrányba kerül a munkaerőpiacon, az oktatásban, a tudományos életben, sőt a kultúrában és az üzleti életben is. Szinte alig találni olyan területet, ahol ne lenne elvárás a többnyelvűség.

Ha külföldön akarsz munkát vállalni, sokkal jobb esélyekkel indulsz, ha nem kell nyelvtanfolyamra járatniuk. Ha pedig itthon helyezkednél el egy nagyobb cégnél, biztos, hogy lesznek angol, német vagy akár kínai üzleti partnerek, akikkel kommunikálnod kell. Ami pedig a móka részét illeti: akár eredetiben is elolvashatod a kedvenc könyvedet vagy új barátokat szerezhetsz a nyelvtudásoddal.

Sprechen You espanol?

A nyelvtanulás legfontosabb kérdése, hogy melyik nyelvbe érdemes belevágni. Nos, a legkedveltebb idegen nyelveknek idehaza az angol, a német, a francia, az olasz és a kínai számítanak. Mindegyik mellett szólnak érvek, hiszen az angol egyértelműen a legfontosabb világnyelv, ami elengedhetetlen az internet és az IT használatához is.

Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, így számos munkalehetőség áll előtted, ha elsajátítod a nyelvet. A spanyol és a francia mellett szól, hogy rengeteg országban értik és beszélik őket Dél-Amerikától egészen Afrikáig. Ami pedig a kínait (vagyis mandarint) illeti, Kína gazdasági erejénél fogva egyre inkább megkerülhetetlen tényezővé válik.

Off/on

Ha már eldöntötted, melyik nyelv mellett teszed le a voksod, legalább ilyen kardinális kérdés, hogy milyen módszerrel szeretnél tanulni. Választhatod a hagyományos megoldásokat, mint a tantermi nyelvtanulás vagy a magántanár, ugyanakkor dönthetsz az online módszerek mellett is. Ma már az utóbbi sem számít kuriózumnak, hiszen rengeteg jobbnál jobb fordító és nyelvtanuló app segíti a dolgodat.

Az sem ördögtől való gondolat, hogy vegyíted a két világot. A nyelviskolában összeszedett tudást kiegészítheted azzal, hogy angol vagy német YouTube-csatornákat nézel vagy külföldi rádiókat hallgatsz. Ha pedig nyelvtanuló csoportot hoztok létre, miért ne elemezhetnétek nyelvi szempontból egy közkedvelt slágert?

Az online tanulási lehetőségeken túl

Ha hagyományos módon tanulnál nyelvet, a legkézenfekvőbb a nyelviskola, aminek elvitathatatlan előnye, hogy profi tanároktól tanulhatsz, ráadásul a csoportos oktatásban rejlő potenciált is kihasználhatod. Többet gyakorolhatod a helyes kiejtést, párbeszédeket próbálhatsz és segítséget kérhetsz tanulótársaidtól, ha elakadtál.

A magániskolák mellett érdemes végigböngészned az egyetemek nyelvi kurzusait is, hiszen több olyan is akad, amelyik teljesen nyitott. Azaz nem kell az intézmény hallgatójának lenned, ha szeretnél beiratkozni. Ezek sokszor olcsóbbak, mint a nyelviskolák, ugyanakkor a csoportok is nagyobbak, emiatt talán kevésbé hatékonyak.

Ha viszont az egyéni tanulást preferálod, a magántanár lehet a neked való választás. Talán ez a leghatékonyabb módszer, hiszen itt az oktató csak veled foglalkozik, így a saját tempódban haladhattok. Egy jó szakemberrel egyéni tanulási megoldásokat is kidolgozhattok, nem kell feltétlenül a tankönyvi, „akadémikus” módszerekhez ragaszkodnotok.

Ha van benned némi kalandvágy (és a pénztárcád is engedi), a külföldi csereprogram is szóba jöhet. Anyanyelvi környezetben pár hónap alatt eljuthatsz arra a szintre, amihez tantermi körülmények között hosszú hónapokra vagy évekre lenne szükséged. Nemcsak a szókincsed bővül majd villámgyorsan, de a helyes kiejtéssel sem lesz gondod, sőt olyan kifejezéseket is hallasz majd, amikkel csak autentikus környezetben találkozhatsz.

Ha nincs a közelben tanár, segít a hangos szótár

Az online nyelvtanulásban az a legjobb, hogy bárhol, bármikor hozzáférhetsz. A telefonodon akár utazás közben is böngészheted az angol–magyar szótárt, használhatsz egy szövegfordítót vagy meghallgathatod az angol szavak helyes kiejtését. Viszont ügyelj a motiváció fenntartására: hajlamos elkényelmesedni az ember, ha nincs egy tanár, aki nógassa. Lássuk, milyen lehetőségeid vannak az online térben!

Komplex tanfolyamok

Ezek a képzések olyanok, mint ha beiratkoznál egy nyelviskolába – kivéve persze, hogy ki sem kell mozdulnod a szobából. Léteznek díjmentes, valamint részben és teljesen fizetős tanfolyamok is. Érdemes inkább az utóbbiak közül választani, hiszen jellemzően teljesebb anyagot és profibb képzést kínálnak.

A közösség ereje

A Facebook csak úgy hemzseg a tanulócsoportoktól, így nincs más dolgod, mint belépni az egyikbe. Itt ugyanolyan segítséget kaphatsz, mint ha egy osztályteremben ülnél. Sőt, a közösségi oldalakon összebarátkozhatsz külföldiekkel, és akár chatelve is gyakorolhatsz.

Szórakozva tanulás

Olvass angolul, nézd eredeti nyelven a filmeket, kapcsold be a feliratot a YouTube-on vagy a Netflixen! Észre sem fogod venni, és megjegyzel kifejezéseket, szavakat, és „élesben” hallod, hogy kell ejteni a szavakat. Nem mellesleg közben még remekül szórakozol is!

Hangos szótár

Duolingo, Google szótár, iTranslate – csak pár példa a manapság igen népszerű hangos szótárak közül. Alapvetően két típust különböztethetünk meg: amelyek csak szavakat képesek felolvasni, és amelyek akár teljes szöveget is. Sőt, néhány app a hanganyagot is képes lefordítani, ami igazán jól jön például élő beszédnél.

A hangos szótárakkal azonnal meghallgathatod, hogyan kell helyesen kiejteni egy-egy szót, így esélytelen, hogy rosszul rögzüljön. A legtöbb ilyen alkalmazás pedig a különféle akcentusokat is ismeri, hiszen nem mindegy, hogy a brit vagy az amerikai változatot szeretnéd-e elsajátítani (vagy éppen a német vagy az osztrák németet).

Használhatod őket utazás közben, tanulás során, de akkor is hasznos társnak bizonyulnak, ha külföldiekkel találkozol. Akár egy játékot is játszhattok: ők a magyar kiejtéssel próbálkoznak, te pedig az ő nyelvükével. Szem nem marad szárazon! Persze a lényeg ilyenkor is a tanulás, márpedig a hangos szótárakkal maximális hatékonyságot érhetsz el.

Összegyűjtheted a számodra ismeretlen szavakat, és egyszerre meghallgathatod őket szótározás közben, vagy épp ellenkezőleg, azonnal rákereshetsz a helyes kiejtésre. Célszerű egy kisebb gyűjteményt is csinálnod a különösen nehéz szavakból, és ezeket minél többször visszahallgatnod – és persze hangosan kimondanod.

Légy perfekt!

A nyelvtanulásban a megfelelő szókincs megtanulása és a helyes kiejtés elsajátítása a két legnagyobb kihívás. Az olyan innovatív online módszerekkel, mint amilyen a hangos szótár, két legyet üthetsz egy csapásra. Nemcsak több szót és kifejezést fogsz ismerni, de ezeket perfekt angolsággal, németséggel is tudod majd kiejteni.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egyáltalán kell-e még a jövőben nyelvet tanulni, vagy elegendők lesznek a hangos szótárak? A válasz egyértelműen az, hogy kell. Egyrészt mert a nyelvtanulással önmagadat is gazdagítod, másrészt a technikának még rengeteg idő kell, hogy tökéletes legyen. Az emberi párbeszéd varázsát pedig soha nem tudja majd visszaadni!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right