warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Szotar.net angol csomag – rendkívüli fejlesztések

2021. 05. 28.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A szotar.net életében kiemelt jelentőségű a 2021-es év. Különösen az Angol szótárcsomag megújulásáról kell szót ejtenünk, hiszen itt rendkívüli fejlesztések történtek.

A Lázár-Varga szerzőpáros Angol–magyar és Magyar–angol egyetemes nagyszótárai februárban kerültek be a csomagba, azóta pedig a felhasználók kedvenc szótáraivá váltak: az angol nyelvű keresések 80%-a ezekben a szótárakban zajlik le.

A kéziszótárak szintén újak az Angol szótárcsomagban. Ez Magay Tamás professzor úr munkájának köszönhető, aki a szótárszerkesztés nemzetközileg elismert szakértőjeként a tőle megszokott lelkesedéssel és alapossággal szerkesztette meg legújabb szótárait. Az új szótárakban

  • megtaláljuk a legújabb, napjainkban használatos szavakat,
  • nyelvi tanácsok segítik a magyar anyanyelvű szótározók munkáját,
  • a nagyon sok jelentésű angol szavak fordításához ún. irányítószavak adnak iránymutatást,
  • az angol címszavak brit kiejtése is meghallgatható.

Pillantsunk bele az új kéziszótárakba!

Új szavak napjaink szókincséből

Brexit, CSOK, dizájnerdrog, érintéses bankkártya, karbonlábnyom, mamahotel, úszónudli, adathalászat, kapszulás kávé, fake news, blogger, beletrafál, csilivili, áterőszakol, elektromos autó, bakancslista

A „futó” címszó a fordítást segítő irányítószavakkal

futó

I. mn
1. [szaladó] running, racing
2. [futólagos] passing, hasty, superficial; [szeszély] passing, fleeting
futó pillantást vet vmire glance at sg, take* a quick/passing look at sg
futó zápor passing/sudden shower
futó ismeretség a casual acquaintance
futó kaland biz pick up
futó szeszély fleeting fancy/whim
3. infor [program] active
4. futó hírek [tévéképernyő alján] scroll
II. fn
1. sp runner
2. [sakkban] bishop

És végül a koronavírus, amelynek kapcsán teljesen új szavak születtek magyarul és angolul:

„Ha új szavakról beszélünk, manapság nem lehet nem a Covid-dal, a koronavírussal (Covid, coronavirus) kezdeni, amely egy mozaikszó: COronaVIrus Disease, azaz koronavírusbetegség. De ott leselkedik egy másik rövidítés is: SARS, amely szintén összefüggésben van a koronavírussal, feloldása: Severe Acute Respiratory Syndrome: azaz súlyos akut légzőszervi szindróma, mivel ezt a szervünket támadja leginkább a vírus. Tehát SARS-Cov-2 azaz SARS-koronavírus.

S hogy ez ellen mivel lehet védekezni: egyedül oltással/védőoltással (vaccination, immunization). Aki beoltatja magát, azaz felveszi az oltást (take v. get the vaccination), vagyis oltakozik(ez is egy új szóképzés), az védettségi igazolványt, oltási bizonyítványt kap.Ma már 5 millió magyar embernél is többen oltakoztak, ők az oltottak (those vaccinated). Egyelőre ennyi az átoltottság (immunity),az oltottak száma (number of those vaccinated)Magyarországon, de még messze vagyunk a nyájimmunitástól (herd immunity), gondot okoz a tüskefehérje (spike protein). Sajnos még sokan vannak, akik nem mennek el a második oltásra (booster), és még többen, akik oltásellenesek (those against vaccination).

Felhívjuk a figyelmét mindenkinek, hogy gondoljon a tesztelésre (testing). Ebből kétféle is van: az egyik azantigén gyorsteszt (rapid Covid-19 antigen test), a másik a PCR examination/test, más néven COVID PCR EXAMINATION/TEST (feloldva: polymerase chain reaction), magyarul PCR teszt. Ez utóbbi a komolyabb. Orvosainknak hálával tartozunk, akik a mass vaccination-t (tömeges oltást) végzik.

S ha már a pandémiával (pandemic) kezdtük, azzal is kell zárnunk. Vagy másfél éve kulcsszavunk a lockdown, a zárás, ami eléggé megkeserítette mindannyiunk életét hazánkban és világszerte, minthogy világjárványról van szó. Ha Isten is úgy akarja, és mi, emberek is mindent megteszünk érte: következhet az újranyitás (reopening). Felejtsük el a digitális oktatást (digital education), s térjen vissza a tantermi oktatás (classroom teaching), mert azért az az igazi. A home office-t írjuk inkább nagy betűkkel, s végül: a working from home legyen a múlté, járjunk csak be munkahelyünkre dolgozni. Zökkenjünk vissza a régi kerékvágásba (let’s get back to normal)!” (Magay Tamás, 2021. május 27.)

Próbálja ki az új szótárakat, éljen a 2 órás próbaverzió lehetőségével!

https://www.szotar.net/


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right