warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

A vessző használata: valójában hova és mikor kell kitenni?

2019. 11. 07.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

A királynőt megölni nem kell félnetek jó – ki ne ismerné ezt a klasszikus szójátékot, ami egyben kiváló példa arra, hogy a vessző használata a jelentést is alapvetően befolyásolja. Csakhogy ez a kis vonal macerásabb, mint elsőre tűnik: mind magyarul, mind angolul bonyolult szabályok garmadája vonatkozik arra, hogy mikor van rá szükség és mikor nincs.

Mindkét nyelvre igaz, hogy bár léteznek általános szabályok a vesszőhasználatra, a kivételekkel és a speciális esetekkel Dunát lehetne rekeszteni. Mikor kell kitenni a vesszőt? Melyik kötőszó előtt kötelező a használata? Milyen segítségek léteznek a tanuláshoz? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

Vessző használata magyarul: tudd, mikor kell kirakni

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy könnyű dolgod van, és akkor kell írásban vesszőt használnod, amikor a beszédben szünetet tartanál. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, bár tény, hogy a hangsúlyozás és a vessző hasonló célokat szolgál: tagolni, esetleg új vagy eltérő jelentéssel felruházni a mondanivalót.

Pont, pont, vesszőcske

Mielőtt elmerülnénk a konkrét szabályokban, muszáj szót ejtenünk a vessző iker- és mostohatestvéreiről, azaz a kettőspontról, a pontosvesszőről és a gondolatjelről.

A kettőspont három esetben is szóba jöhet: ha példákat sorolsz fel egy állításra, ha egy idézetet vezetsz fel, továbbá figyelemfelkeltési céllal is használhatod. A pontosvessző elsősorban a hosszú, több tagból álló összetett mondatokban játszik szerepet, ha a tagmondatok csak lazán kapcsolódnak egymáshoz; a pontosvesszőt akár teljesen el is hagyhatod, a sima vessző is helyesnek számít az ilyen esetekben. A gondolatjel fő funkciója a mondaton belüli közbevetés – mint itt –, ugyanakkor értelmezési és kiemelési funkciója is lehet – elég ennyit megjegyezned!

Amikor kötelező, és amikor tilos

Az összetett mondatok tagolásakor kell a vessző. Azaz, ha két állítmány szerepel egy mondatban, biztosra mehetsz.

Példa: Elolvastam a cikket, hogy jobb legyen a helyesírásom.

Kivétel azonban itt is van: nem kell vessző, ha az állítmányt követő szó (azaz bővítmény) mindkét igére vonatkozik.

Példa: Elolvastam a cikket és tetszett.

Szintén szükségtelen a vessző, ha az igéket eltérő szavak követik, de van közös bővítményük is.

Példa: Ádám figyelmesen elolvasta és rögtön értelmezte is a cikket.

A magyar helyesírás különlegessége, hogy fakultatív vesszőhasználatot is lehetővé tesz, méghozzá az „s” a „meg” és a „vagy” kötőszavak esetében. Erről a következő bekezdésben bővebben is beszélünk.

Vagy előtt vessző? A kötőszavak okozta nehézségek

A kötőszavak esetében sok múlik a mondat szerkezetén és jelentésén. Bizonyos esetekben teszünk vesszőt, máskor nem – a szabályok ismerete mellett fontos tehát a nyelvérzék és a mondatok helyes értelmezése is. Vegyük sorra az egyes kötőszavakat részletesebben!

És, s, meg, vagy

Ahogy már az előző bekezdésben is utaltunk rá, ez a négyes igazán különleges kötőszónak számít. Az alapszabály az, hogy akkor kell a vessző, ha tagmondatokat kötnek össze. Viszont nincs előttük vessző, ha mondatrészek között szerepelnek.

Példa a vessző szükségességére: Elmenjünk kirándulni, vagy inkább mozihoz van kedvetek?

Példa, amikor nem kell vessző: Elmegyünk kirándulni és moziba is.

Mint

A mint kötőszó sajátossága, hogy többféle jelentése is lehet, ezért vesszővel is állhat, illetve anélkül is. Itt is igaz, hogy tagmondatok közé vessző dukál, kivéve, ha a mint tartalmi erősítésként szerepel a mondatban.

Példa: Ez a cikk több mint érdekes.

Ezzel szemben, ha a mint szócska hasonlítást fejez ki, bizony szükség van a kis vonásra:

Példa: Az éjjel fekete, mint az ében.

Illetve, avagy, valamint

Bár jelentésüket tekintve a hármas hasonlít az és-re és a vagy-ra, a szabályok eltérőek. Ezekben az esetekben akkor is kell a vessző, ha mondatrészek között szerepelnek. Sőt, mindig, minden esetben oda kell kanyarítanod!

Példa: Elmegyünk kirándulni, illetve egy moziba is beülünk.

Példa: Ádám figyelmesen elolvasta, valamint rögtön értelmezte is a cikket.

Páros kötőszavak

Ahogy a mondás tartja, párosan szép az élet, márpedig a magyarban több páros kötőszó is létezik. Itt azonban szerencsére nem kell bonyolult szabályokat bemagolnod, és még kivételek sincsenek. A páros kötőszavaknál nincs kérdés, kell a vessző!

Példa: Vagy megszoksz, vagy megszöksz.

Példa: Hol itt, hol ott járok strandra.

Hogy van ez az angoloknál?

Eddig az anyanyelvünkről volt szó, lássuk azonban, mit mond az angol nyelvtan a vessző használatáról. Elöljáróban annyit talán elárulhatunk, hogy az angol sokkal fukarabban bánik a vesszővel, azaz lényegesen kevesebb helyen kell használnod, mint a magyarban. Az egyszerűség kedvéért most csak az amerikai angollal foglalkozunk – igen, a britek a vesszőhasználatban is más utakon járnak.

FANBOYS

Nem, nem egy lányzenekar lelkes rajongóiról lesz szó, hanem egy hasznos mankóról, amit mindenképpen érdemes megjegyezned. A mozaikszó a for, as, nor, but, or, yet, so kötőszavakat rejti, a szabály pedig így hangzik: ha a tagmondat önállóan is értelmes, és a fenti kötőszavak valamelyike szerepel a mondatban, vesszőt kell tenned.

Példa: I went to the mall, but it was closed.

Példa: The bus didn’t come, so I decided to take a walk.

Sorozatos vesszők

Akárcsak a magyarban, az angol nyelvben is a vesszőket hívhatod segítségül, ha felsorolást vagy sorozatot használsz a mondatban. Ez egyaránt érvényes az igékre, a főnevekre és a melléknevekre is – igaz, utóbbiak kapcsán létezik egy fontos kivétel.

Példa: I have a dark blue car. – Amennyiben tehát az egyik melléknév a másikat módosítja vagy kifejti, nincs szükség a vesszőre.

Minden más esetben azonban kötelező a vonás:

Példa melléknevekre: I have a blue, old and rusty car.

Példa főnevekre: I visited today Budapest, Pécs, Debrecen and Szeged.

Példa igékre: The child was running, laughing and waving.

Oxford Comma

Az Oxford Egyetem korrektorai és szerkesztői után elnevezett vessző egyértelműsítő szerepet játszik a több elemű felsorolások kötőszavainál – általában az and és az or esetében. A magyar nyelvben nincs megfelelője, sőt hibás vesszőhasználatnak számít.

Példa: The car is available in black and white, red and orange, and blue and purple.

Példa: I would like to eat lasagna, spaghetti, or pizza.

Ha nincs vessző, nem minden esetben teljesen egyértelmű, hogy mik az alternatívák – az Oxford Comma ebben nyújt segítséget.

Ezek a leggyakoribb vesszőhibák

Olcsó szójátékkal élve, a vesszők kapcsán mindenkinek meg van a saját vesszőparipája, ezek azonban a leggyakoribb hibák a magyarban és az angolban. Az alábbi példákat, már helyesen írtuk le, hogy a hiba még véletlenül se rögzüljön benned.

  • Több mint: sok helyen láthatod vesszővel leírva, pedig – ahogy már szó volt róla – itt bizony csak akkor kell, ha összehasonlítást végzel.
  • Jó reggelt, Laci: a megszólítások után nincs kérdés: kell a vessző.
  • Remélem, eljössz: ha nincs is kitéve a kötőszó (hogy), a vessző nem maradhat el.
  • Ez a cikk érdekes, olvasmányos és frappáns: ahogy már említettük, a magyarban nincs Oxford Comma.
  • Nem hogy nem láttam a filmet, a könyvet sem olvastam: általános tévhit, hogy a hogy előtt mindig van vessző. Ha nyomatékosító szerepe van, akkor nem kell.
  • I liked the movie because it was exciting: A because (mert) kötőszó esetében az angol nem használ vesszőt.
  • Yes, I will come to your party: Ha igennel vagy nemmel kezdesz egy mondatot, utána semmiképp ne hagyd el a vesszőt!
  • Mom, I love you so much: Akárcsak a magyarban, az angolban is vesszőt kell raknod a megszólítások után.
  • Game of Thrones, in my opinion, is an amazing TV-series: A közbevetéseket a magyarban gondolatjellel, angolul azonban vesszővel ékelheted a mondatba.
  • 1.25 percent, 10,000 days: Az ezernél nagyobb számokat az angol vesszővel tagolja, míg a törtek esetében nem tizedesvessző, hanem pont szerepel.

Elveszett jelentés

A vesszőhasználat nem csupán stilisztikai és helyesírási kérdés. A rosszul használt vessző akár teljes tévútra viheti az olvasót, hiszen a mondat teljes jelentése megváltozhat. Hogy mire gondolunk? Például erre:

  • A kedvenc csapatom zöld csíkos mezben játszikazaz a csíkok zöld színűek.
  • A kedvenc csapatom zöld, csíkos mezben játszika mez színe zöld, amit csíkok tarkítanak.

Persze nemcsak magyarul, angolul is furcsa dolgok történhetnek, ha rosszul használod a vesszőt.

  • I like cooking my family and my dogSzeretem megfőzni a családomat és a kutyámat.
  • I like cooking, my family, and my dogSzeretem a főzést, a családomat és a kutyámat.

Lássuk be, nagyon nem mindegy!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right