warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Egyszerű, de eredményes trükkök és hasznos tippek a spanyol nyelvtanuláshoz

2020. 07. 01.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Tudtad, hogy a több nyelven beszélő emberek agya gyorsabban működik, és képesek a könnyebb és gyorsabb problémamegoldásra? Persze a nyelvtanulás más szempontból is hasznos, hiszen idegen nyelveket magabiztosan beszélve új kultúrákat ismerhetsz meg, és egyúttal a munkaerőpiacon is értékesebbé válhatsz.

A spanyol nyelv magabiztos szintű elsajátítása rendszerint több mint 600 órányi tanulást igényel teljesen kezdők esetében. Amennyiben elolvasod és alkalmazod a cikkben leírtakat, akkor a tanulási folyamatod nemcsak gyorsabbá, hanem élvezetesebbé is válhat.

Olvasd tehát végig és alkalmazd a bejegyzésben lévő nyelvtanulási tippeket, és tanulj meg minél hamarabb magabiztosan kommunikálni spanyolul!

Ezért bizonyulhat kitűnő választásnak a spanyol nyelvtanulás

Az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágához tartozó spanyol nyelv elsajátítása puszta érdeklődésből vagy karrierrel kapcsolatos megfontolásokból egyaránt hasznos lehet. Szerte a bolygón mintegy 320 millió ember anyanyelvéről van szó ugyanis, emellett 60 millióan beszélnek tanult nyelvként spanyolul.

A Spanyolországban, az Egyesült Államokban, vagy Dél-Amerikában tett utazásaid során mindenképp hasznos lehet, ha képes vagy megszólalni ott, ahol a helyiek hivatalos nyelve a spanyol. Többek között a közlekedés, a szállásfoglalás, valamint a vendéglátóhelyeken tett látogatások miatt is javasolt az utazóknak, hogy spanyolul tanuljanak.

Mindemellett a spanyol nyelv ismerete multinacionális vállalati környezetben szintén keresett tudásnak számít, merthogy a nagyvállalatok abban a 21 országban, ahol a spanyol államnyelv, előszeretettel működnek együtt olyanokkal, akik szóban és írásban egyaránt képesek a spanyol nyelven történő kommunikációra. Annál is inkább, mivel a spanyol anyanyelvűek, ahogy az angol anyanyelvűek is, általában véve kevésbé jeleskednek az idegen nyelvek tanulásában.

Persze joggal merül fel benned a kérdés, hogy magyar anyanyelvűként mennyi időt és energiát vehet igénybe a spanyol nyelv elsajátítása?

A jó hír az, hogy magyarként nem nehéz spanyolul tanulni, a sikerélmények pedig gyorsan jönni fognak. A nyelvtan valamelyest összetettebb az angolhoz képest, ugyanakkor sokkal logikusabb és kiszámíthatóbb is. További előny tehát az, hogy amint belejössz a spanyol nyelvtanba, jó eséllyel az angol nyelvtan is a kisujjadban lesz.

Ráadásul akiejtés sem okoz majd extra nehézségeket, hiszen legfeljebb néhány különlegességet kell majd megszoknod. A spanyolul tanulók rendre hamar megértik az egyszerűbb mondatokat, mindössze pár órányi tanulás után pedig a szimpla mondatok összerakása sem szokott gondot okozni.

Ha pedig ráérzel a spanyol nyelv ízére, abba sem akarod majd hagyni a tanulást, hiszen avilág egyik legszebb nyelvéről van szó! Térjünk is rá, hogyan tanulhatod meg minél hatékonyabban!

8 praktikus tipp, hogy minél könnyebben menjen a nyelvtanulás

Szerencsére a spanyol nyelvtanulásod hatékonyságát bizonyítottan elősegítő praktikákból jócskán akad. Most a legkönnyebben megvalósítható, illetve főként a teljesen díjmentes módszerekre hívjuk fel a figyelmed.

Kezdj az alapokkal!

Mielőtt spanyol nyelvleckét veszel, érdemes eldöntened, hogy önállóan, magántanárral, vagy csoportos órákon szeretnél inkább tanulni. Mindhárom megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya, így célszerű a hozzád leginkább passzolót választani.

Ha jó az időbeosztásod és önállóan is tudod motiválni magad, akkor az autodidakta képzés illeszkedhet leginkább a személyiségedhez. Hogyha társaságban tanulsz hatékonyabban, akkor a csoportos órákon bontakozhatsz ki gyorsabban.

Ha pedig azt szeretnéd, hogy a nyelvoktatód dedikáltan csakis a Te fejlődésedre koncentráljon, akkor egy magántanárral együttműködve érdemes tanulnod az új szavakat és kifejezéseket.

Készíts magadnak órarendet!

A sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa a következetesség. Képletesen szólva: maratont futsz, nem sprintet. Ennek szellemében javasolt pontosan megtervezned, hogy heti hány órát fordítasz a nyelvtanulásra. Fontos, hogy ezeket a terveket írd is be a naptáradba, majd tartsd magad hozzájuk.

A Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv magabiztos elsajátításához körülbelül 600-800 óra szükséges. Ha tehát napi egy órát rendelsz a spanyoltanuláshoz, akkor akár két éven belül elérheted a célod.

A napi egy óra elsőre talán soknak tűnik, ugyanakkor a holtidők kihasználásával rengeteget nyerhetsz. Mindjárt mutatjuk is, hogyan oldhatod meg mindezt.

Szavakat kreatívan is tanulhatsz

A spanyol kezdőknek sokszor az új szavak tanulása miatt nehéz, ugyanakkor némi kreativitással fűszerezve ez a feladat is élvezetessé válhat. Annál is inkább, mivel a vonatkozó kutatások alapján a leggyakrabban használt ezer szó megtanulásával a spanyol nyelv 87,8%-át lefedheted.

Az új szavak sikeres elsajátításához a hagyományos szótárfüzet mellett, illetve a szólásokkal és közmondásokkal tarkított nehéz pálya helyett alkalmazhatsz például egyszerű cetliket is. Ezeket a cetliket magaddal viheted egész nap, és amikor van pár szabad perced, gyakorolhatod a szavak kiejtését egy hangos szótár segítségével is. De ugyanúgy kitűzheted őket a lakás egy-egy tetszőleges pontján, ezzel is elősegítve a folyamatos gyakorlást.

A tanult szavakat célszerű hangosan gyakorolnod, ezáltal ugyanis a memorizálás mellett a kiejtésed is konzisztens jelleggel fejlődhet.

Olvasd a kedvenc hírportáljaid spanyolul!

Az eredményes nyelvtanulás egyik kulcsa, hogy a szóban forgó idegen nyelvet az életed részévé teszed. Erre kínál praktikus megoldást az aktuális hírek spanyol nyelven történő rendszeres olvasása. Ezt egyaránt megteheted online, illetve offline napilapok és magazinok segítségével.

A legjobb, hogy elég csakis a számodra fontos hírekre és aktualitásokra koncentrálnod. Akár a gazdasági, akár a politikai, a kulturális vagy a sporttal foglalkozó sajtó érdekel a leginkább, az internet segítségével könnyedén megtalálhatod a számodra leginkább szimpatikus információforrást.

Próbálj ki egy spanyol ételreceptet!

Ahogyan fentebb is írtuk, nyelvet tanulni úgy kell, hogy az életed részévé váljon a nyelv. Ennek az egyik kreatív módja az, ha egyenesen a konyhádba költözteted a spanyol nyelvterületek ínyencségeit.

Keress rá az interneten, a YouTube felületén vagy külföldi szakácskönyvekben a spanyol nyelven írt receptekre, melyek származhatnak akár Dél-Amerikából is. Már a szükséges alapanyagok magyarra fordításából is rengeteget tanulhatsz, az elkészítés módjának a megfejtése pedig újabb kuriózummal érhet majd fel.

A tanulás megkoronázásaként pedig készítsd el a szóban forgó specialitást, hiszen így nem akármilyen kulináris élvezetekkel jutalmazhatod magad a kitartó erőfeszítéseidért.

Nézd a kedvenc filmjeid és sorozataid spanyolul!

Amennyiben spanyol nyelven nézel filmeket, sorozatokat és egyéb online tartalmakat, azzal passzív módon, szórakozás közben is bővíteni tudod a szókincsed. A legjobb pedig, hogy közben még jól is érezheted magad.

Elsőként megpróbálhatod azt, hogy csak a feliratot állítod spanyol nyelvre, a hang pedig angol vagy magyar lesz. Aztán a fejlődési ütemednek megfelelően kereshetsz spanyol szinkronnal ellátott filmeket, először felirattal megtámogatva.

A profi szintet akkor érheted el, amikor a kitartó munkádnak köszönhetően már felirat nélkül is érteni fogod a spanyol nyelvű filmeket.

Vezess naplót spanyol nyelven írva!

Sok nyelvtanuló nem is tudja, mekkora fejlődési potenciál rejtőzik a rendszeres naplóírásban. Anaplódban ugyanis a személyes stílusodnak megfelelően fogalmazhatod meg gondolataidat a téged foglalkoztató dolgokról, méghozzá spanyol nyelven.

Eleinte célszerű néhány mondatban leírnod, mi történt veled aznap. A kulcs ennél a feladatnál is a rendszerességben rejlik. Minél többet gyakorolsz, annál jobban megy majd az írás, ennek köszönhetően pedig a naplóbejegyzések is egyre terjedelmesebbé válnak.

Hallgass rendszeresen spanyol szövegű zenét!

Jennifer Lopez, Shakira, Ricky Martin, Luis Fonzi, illetve sok más híres popsztár mellett Enrique Iglesias is gyakran énekel spanyolul. Mindössze annyi a feladatod, hogy a kedvenc spanyol ajkú előadóid híres slágereinek dalszövegeire rákeresel.

Elsőként próbáld meg végigolvasni, illetve spanyol szótár segítségével értelmezni a kész szöveget. Majd pedig hallgatás közben olvasd is a dalszöveget, ami így szép lassan értelmet nyerhet. Némi gyakorlást követően már azon veszed észre magad, hogy spanyol nyelven dúdolod a rádióban épp felcsendülő modern dalokat.

Ha minél hamarabb szeretnél magabiztosan kommunikálni spanyolul, akkor tedd a nyelvtanulást az életed szerves részévé! A cikkben felsorolt praktikák kipróbálásával és rendszeres alkalmazásával erre kiváló esélyed nyílhat.

Ennek köszönhetően nem kell nyűgként tekintened majd a spanyol nyelv tanulására, hanem könnyen az örömöd lelheted a folyamatban, ezáltal pedig felgyorsíthatod a nyelv eredményes elsajátítását.

„¡Vamos!” Sok sikert a megvalósításhoz!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right