warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Így tanuld meg könnyen a német számokat!

2021. 11. 28.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Eins, Zwei, Polizei, 99 Luftballons, Zehn kleine Jägermeister – a számok bizony a legismertebb német mondókákban és popszámokban is fontos szerepet játszanak. Nincs ez másként a valós életben és beszédben sem, hiszen számtalan olyan helyzet adódik, amikor számokkal kell kifejezned magad – ha a születési dátumodat kérik, vagy épp több embernek rendelnél egy étteremben. És a törtekről vagy a többjegyű számokról még nem is beszéltünk!

Ahhoz, hogy németül is rugalmasan és magabiztosan bánj a számokkal, két dolog szükséges: az elméleti háttér ismerete és persze sok-sok gyakorlás. Cikkünkben átvesszük a legfontosabb szabályokat, és bemutatunk néhány bizonyítottan hatásos módszert, amelyekkel belevághatsz a tanulásba!

A német számokról általában

Hasonlóan az angolhoz, a német nyelv is egy tucatban gondolkodik. Vagyis a számoknak tizenkettőig saját nevük van, utána összevonással képzik őket. A gyakorlatban ez így fest:

  • 1 – ein
  • 2 – zwei
  • 3 – drei
  • 4 – vier
  • 5 – fünf
  • 6 – sechs
  • 7 – sieben
  • 8- acht
  • 9 – neun
  • 10 – zehn
  • 11 – elf
  • 12- zwölf
  • 13 – dreizehn

Ebből már azt is kikövetkeztethetted, hogy a német ajkú területeken fordítva állítják össze a számokat: míg magyarul először a tízes értéket mondjuk (tizenhárom), addig a németben épp ellenkezőleg (dreizehn). Az viszont hasonló, hogy a tízes helyi értékek – a magyar „-van, -ven” mintájára – képzővel keletkeznek, méghozzá a „zig”-gel: zwanzig, vierzig, fünfzig.A fordított sorrend száz felett már eltűnik, itt a német ugyanúgy viselkedik, mint a magyar: százegy = hunderteins.

A tizedesek kapcsán máris belebotlottunk egy kivételbe, hiszen a 30, vagyis dreißig esetében nem a „-zig” a képző, hanem a „-ßig”. Egy másik kivétel a hatvanhoz kapcsolódik, hiszen itt a sechs végéről eltűnik az s betű: sechzig. Talán már azt is észrevetted, hogy a számokat németül nem kell nagybetűvel írni, azonban egy kivétel mégis létezik, nevezetesen a millió. A németben a die Million mindig nőnemű főnévként szerepel (egyébként bármely szám használható nőnemű főnévként: die Zwei, die Drei stb).

Sorszámnevek

Eddig a tőszámnevekről volt szó, a következőkben pedig a többi számtípust vesszük górcső alá. Kezdjük a sorszámnevekkel, vagyis az első, második, ezredik stb.-vel. Nos, a német nyelvben több szabály is létezik erre az esetre. 19 alatt a „-te” raggal képezhetsz sorszámnevet: fünfte, sechste, siebente. Vannak azonban kivételek.

Ahogy a magyarban sem mondjuk, hogy „egyedik”, úgy a németben sem létezik „einte”. Helyette az erste jelenti az elsőt. A harmadik is különleges eset, hiszen itt a dritte a helyes kifejezés, míg a nyolcadiknál arra kell figyelned, hogy egyetlen „t” is elegendő: achte.

20-tól felfelé a „-ste” rag veszi át a szerepet: zwanzigste, dreißigste és így tovább. A millió sorszámnévként már nem számít főnévnek, ezért kisbetűvel kell írnod: dreimillionste (hárommilliomodik). Minden sorszámnévre igaz, hogy melléknévnek számít, és ennek megfelelően kell ragozni:

  • Mit der erste Aufgabe – az első feladattal

Törtek

A törteknél szerencsére nem kell fél tucat szabályt bemagolnod. A fél például egész egyszerűen annyi, hogy „halb”, a további törteket pedig a „-tel” képzővel hozhatod létre. Például:

  • ⅓ – das Drittel
  • ¼ – das Viertel
  • ⅕ – das Fünftel

Hogy ennyire azért mégse legyen egyszerű az élet, a fenti szabály csak a tizenkilencedig érvényes. Felette már a „-stel” képzővel jönnek létre a törtek. Például:

  • 1/20 – das Zwanzigstel
  • 1/30 – das Dreißigstel

Ismétlődések

Elolvashatod ezt a cikket egyszer, kétszer, háromszor vagy akár tízszer is. Németül ez így hangzik:

  • Du kannst diesen Artikel einmal, zweimal, dreimal oder zehnmal lesen.

Az ismétlődések tehát a „-mal” raggal működnek, és ez bármelyik számra igaz a német nyelvben, még a millióra vagy a milliárdra is.

Nagy számok

Ha már szóba kerültek az igazán nagy számok, folytassuk ezekkel a tanulást! Biztos tudod, hogy a német nyelvben egyáltalán nem ritkák a végtelenül hosszú szavak. A nagy számok is idetartoznak, hiszen egy millióig minden számot egybe kell írnod:

  • 999 999 = neunhundertneunundneunzigtausendneunhundertneunundneunzig

Millió felett azonban a számok már főnévként szerepelnek, és így külön kerülnek a többi résztől, és persze nagybetűvel írandók:

  • 1 999 999 = eine Million neunhundertneunundneunzigtausendneunhundertneunundneunzig

A jó hír az, hogy írott szövegben a németek 12 felett a legritkább esetben írják ki betűvel a számot.

Dátumok

A németek az angolokhoz hasonlóan tőlünk eltérő módon kezelik a dátumokat. Ez azt jelenti, hogy a nappal kezdik, majd következik a hónap és végül az év. Egy konkrét napnál ezt így írjuk:

  • 12.8.2021 – 2021. augusztus 12.

Amikor ezt mondatba kell foglalnod, arra ügyelj, hogy a nap ragozott sorszámnévként szerepel, míg az év tőszámnévként.

  • Heute ist der zwölfte August zweitausend einundzwanzig.

Ha az évszámot számmal írod ki, a németben nem kell utána pont. A születési dátumodat gyakran meg kell adnod az életben, németül ez így helyes:

  • Ich bin am 25. August 1980 geboren – 1980. augusztus 25-én születtem

Évszámoknál arra is ügyelned kell, hogy 2000 alatt bontsd két részre a számot: az 1980 például németül 19 és 80, közte pedig a száz, vagyis „hundert” szó: neunzehnhundert achtzig. A 2000 utáni évszámoknál ez a szabály már nem érvényes.

Három tipp a német számok megtanulásához

Számok mindenütt

Nem kell drága tankönyvet venned, sem magántanárhoz fordulnod! Elég csak odafigyelned arra, ami körülötted zajlik az életben. Hiszen a számok körülvesznek minket! Nincs más dolgod, mint németül gondolkodni, amikor szembetalálkozol velük. Mikor keltél fel reggel? Ez máris egy szám. Reggelire megettél egy fél almát? Fejben már fordíthatod is németre:

  • Ich habe einen halben Apfel zum Frühstück gegessen

Remek ötlet, ha az önéletrajzodat lefordítod németre, hiszen rengeteg számot tartalmaz: az iskolai végzettséged megszerzésének éve, a születési dátumod, a házszámod vagy épp a gyermekeid száma. Ha nyitott szemmel jársz, a számok szinte maguktól rögzülnek a fejedben idegen nyelven is.

Légy újra gyerek!

A számokat és azok használatát a német ajkú gyermekeknek is el kell sajátítaniuk, így természetesen rengeteg mondóka, versike létezik, amelyek segítenek ebben. Nem szégyen ezekhez nyúlni, a játékos tanulási módszerek hasznosak lehetnek. Igazi klasszikus a már említett Eins, Zwei, Polizei, emellett a Fünf kleine Fische vagy a Wieviel kostet das? is rendkívül hatékony lehet.

Ha még megvan az általános iskolai matematika-tankönyved, itt az ideje elővenni! Nem számít, hogy magyarul van, attól még megoldhatod németül a példákat. Ne arra koncentrálj, hogy matematikailag helyes megoldásra juss, csak bátran gyakorold a törtek, nagy számok és a számtani műveletek neveit, kiejtését!

Német a mobilodon

Ha igazán korszerűen akarsz tanulni, nyelvtanuló alkalmazások garmadájából válogathatsz. Letölthetsz olyan appokat, amelyekkel a szavakat, így akár a számokat is gyakorolhatod, de léteznek olyan alkalmazások is, amelyek inkább a hétköznapi szituációkra és az élőbeszédre készítenek fel. Eggyel haladóbb módszer, ha a telefonod nyelvét átállítod németre: így aztán garantált, hogy naponta több órát töltesz majd nyelvtanulással!

Az online tér más módon is támogathatja a nyelvtanulásodat. A legnagyobb streamingszolgáltatóknál általában a német nyelv vagy felirat is elérhető egy-egy filmhez vagy sorozathoz. A zenei platformok pedig hemzsegnek a német nyelvű podcastoktól, így biztosan találsz műsorokat számodra kedves témákban is. Ha érdekel a közélet, a német online újságokat is érdemes követned, garantáltan sok-sok számmal fogsz találkozni.

Számos okod lehet németül tanulni

Tudjuk, hogy manapság az angol a menő, de a német nyelvvel is csak nyerhetsz! A német kultúra hihetetlenül sokszínű – gondolj csak Goethére, Thomas Mannra vagy Beethovenre! Például Albert Einstein németül fogalmazta meg világrengető elméleteit – ha elsajátítod a nyelvét, akár eredetiben is olvashatod! Számokban itt sem lesz hiány, azt garantáljuk!

Hazánk kiemelten jó kulturális és gazdasági kapcsolatokat ápol Németországgal és Ausztriával, így a karriered vagy épp a tanulmányaid szempontjából is hasznos a némettudás. Európa legnevesebb egyetemei közül több is német területen található, és a világ legnagyobb cégei között előkelő helyet foglal el egy-két német vállalat. Ha megtanulsz németül, már csak azt kell számolgatnod, hogy hány új ajtó nyílik ki előtted!


Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right