warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

A 10 legnépszerűbb online marketing kifejezés magyarul

2019. 07. 06.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Az online marketing területén vannak olyan kifejezések vagy rövidítések, amelyeket mindenki használ. Ezek nem csupán divatos szakszavak, hanem népszerűségük mellett fontos jelentőséggel bírnak.

Ebben a cikkben bemutatásra kerül a 10 leggyakrabban használt kifejezés, amellyel mindenképp érdemes megismerkedni.

Bounce Rate – visszafordulási arány

Amikor egy honlapra megérkezik a látogató, viszonylag elég rövid idő alatt eldönti, hogy az ott található tartalom mennyire ragadta meg a figyelmét. Ha ez nem sikerült túlságosan, akkor az olvasó bezárja az ablakot, vagyis már az első találkozás után lepattan, azaz nem folytatja tovább a böngészést.

A visszafordulási arány ezt méri százalékos formátumban. Az arány azt mutatja meg, hogy 100 látogatóból hányan hagyták el az oldalt.

A marketingesek ezt az eszközt minőségi mutatóként tudják alkalmazni.

Buyer Persona – célközönséget megtestesítő fiktív személy

A buyer persona egy kitalált személy, azonban a felépítése valós piackutatási adatokon nyugszik. Ez a kutatás a vállalkozás célcsoportját vagy annak egy szegmensét képviseli, így a buyer persona is.

Ez a fogalom kiemelten fontos a vállalkozás számára, hiszen egyrészt ez az egyik alapja a megfelelő terméknek, másrészt pedig a marketingstratégiának is szüksége van rá. Ezáltal a marketinges sikeres kampányt és inbound stratégiát tud tervezni.

Click-Through Rate (CTR) – átkattintási arány

Az átkattintási arány szintén egy százalékban kifejezett szám, amely azt mutatja meg, hogy megtekintésenként hány alkalommal kattintottak a felhasználók az adott cikkre, hirdetésre, kulcsszóra.

Az arányszámot leggyakrabban a hirdetések mérésére, hatékonyságának vizsgálatára használják fel.

Mértékét úgy lehet kiszámolni, hogy el kell osztani a kattintások számát a megjelenések számával. Például ha 100 felhasználóból 10-en kattintottak, akkor elvégezve a megfelelő műveleteket, azt kapjuk, hogy a CTR 10%-os.

Content Management System (CMS) – tartalomkezelő rendszer

A tartalomkezelő rendszer lényege, hogy segítségével a haszn
álója tartalmat tudjon létrehozni, és azon bármilyen változtatást egyszerűen tudjon eszközölni. Ezt a rendszert bárki tudja használni, nem szükséges hozzá speciális tudás. Tulajdonképpen egy online szoftverről van szó, ami a weboldal kezelésére való.

Conversion Rate – konverziós ráta

A konverziós arány a felhasználók azon százalékát vizsgálja, akik a honlapon a vállalkozás számára preferált interakciót, konverziót végrehajtják. Ez az interakció lehet vásárlás, feliratkozás egy hírlevélre, regisztráció vagy letöltés.

Kiszámítása ugyanúgy történik, mint a CTR-nél. Ebben az esetben a végrehajtott konverziók számát kell elosztani az összes látogatóval, majd azt százalékos formátumban kifejezni.

Customer Acquisition Cost – ügyfélszerzési költség

Az ügyfélszerzési költséget az angol nevéből adódóan sokan CAC-ként rövidítik. A digitális marketingben és az online kereskedelemben ez az egyik legfontosabb mérőszám, hiszen azt az arányt mutatja meg, hogy a marketingbe befektetett összeg mennyi vásárlót hozott egy adott időszakra vonatkozólag.

A költséget úgy lehet kiszámolni, hogy el kell osztani az adott időszakra vonatkozó marketingkiadást a vásárlók számával. Ha 100 ezer forint a befektetés és 500 vásárlóval lett gazdagabb a cég, akkor az ügyfélszerzési költség 200 forint.

Evergreen Content – örökzöld tartalom

Minőségi tartalmat előállítani hosszadalmas feladat, ezért mindig érdemes kihozni a feldolgozott témából a lehető legtöbbet. Az örökzöld tartalom trendektől független, hosszú idő elteltével is értékes információval szolgáló cikk, videó, esetleg infografika. Egy honlapnak nem elég, ha csak divatos trendekkel és hírekkel foglalkozik, fontosak az örökzöld tartalmak is, mert ezek folyamatosan olvastatni fogják magukat.

Fontos leszögezni, hogy ezek a szövegek sokszor frissítésre szorulnak, ezért állandóan módosítani kell az új információknak megfelelően.

Inbound Marketing – tartalommarketing

A tartalommarketing segítségével a célközönségünket érdeklő témákról készíthetünk értékes tartalmakat. Ezek általában egy meghatározott célcsoportnak szólnak, és az a lényegük, hogy bizalmat építsenek a vállalkozás és a leendő vásárlók között.

Az ilyen tartalmak mindig valami többet adnak az olvasónak, tájékozottabbá, okosabbá teszik őket egy adott témában.

Lifetime Customer Value – vásárlói élettartam érték

A vásárlói élettartam értéke egy dinamikus szám, ami a vásárlóból származó nettó árbevételt takarja a vállalkozás fennállása óta. Kiszámításához szükséges az összes vásárlói bevétel, majd ebből ki kell vonni az összes vásárlóra költött kiadást.

A kapott szám jól megmutatja a vállalkozás anyagi helyzetét, és segítségként szolgálhat arra, hogy kiderüljön, mennyit érdemes a vásárlókra költeni.

Általánosságban véve egy cég 10% körüli érték esetében számít fenntarthatónak.

Search Engine Optimization (SEO) – keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás lényege, hogy egy honlap a számára releváns kulcsszavakra minél kedvezőbb pozícióban jelenjen meg a keresőmotorok (például Google, Bing) felületein. A SEO-nak három jelentős ágazata van. Ez leginkább az oldal felépítésére, annak tartalmára és a rá mutató hivatkozásokra terjed ki.

A fent felsorolt kifejezések csupán egy apró betekintést engednek az online marketing világába. A szakma ennél jóval összetettebb, ugyanakkor ezek a kifejezések megfelelő alapot biztosítanak egy középhaladó marketingcikk vagy esettanulmány értelmezésében.

Kategória:Szótár